Θα μειωθούν και οι κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων…

0
8

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε δημοσίως ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις κύριες συντάξεις, ωστόσο πολλοί επιμένουν ότι θα περικοπούν τελικά. Ποια είναι η αλήθεια; Θα τη μάθουμε από το σχέδιο που ο υπουργός Εργασίας θέτει σήμερα υπόψιν των αρχηγών των κομμάτων, αλλά και από τη σύμφωνη ή όχι γνώμη των δανειστών.

Τι λένε οι δικές μου πληροφορίες; Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο, που υπέγραψε το καλοκαίρι, να μειώσει τις δαπάνες για το ασφαλιστικό κατά 1,8 δισ ευρώ για το 2016 -και σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν άλλα 400 εκατ ευρώ για το 2015. Σύνολο 2,2 δισ ευρώ.

Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι θα μειώσει -ίσως και 30%- όλες τις επικουρικές συντάξεις και, ταυτόχρονα, θα τσεκουρώσει τις κύριες συντάξεις όσων βγαίνουν στη σύνταξη από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Όλοι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή, θα παίρνουν μικρότερες συντάξεις από εκείνες που δικαιούντο μέχρι τώρα.

Τι θα γίνει με όσους έχουν βγει στη σύνταξη πριν από το περασμένο καλοκαίρι; Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις τους, αλλά και ούτε θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που προβλέπουν αναδρομική αύξησή τους. Αυτό εννοεί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός όταν δηλώνει πως δεν θα μειώσει τις κύριες συντάξεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να περάσει, βέβαια, από την έγκριση της τρόικας. Στις συζητήσεις μαζί της θα φανεί αν δέχεται το ισοδύναμο μέτρο της επιβολής φόρου στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, ώστε να συγκεντρωθούν τα περίπου 350 εκατ ευρώ που λείπουν και να μη μειωθούν και οι κύριες συντάξεις…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here