Θα πτωχεύσουμε για ένα γινάτι;‏

23
55

Το γινάτι βγάζει μάτι έλεγε η γιαγιά μου από την Ανδριανούπολη. Στην προκειμένη περίπτωση αφορά το νέο δράμα με τις ενυπρόγραφες δεσμεύσεις που ανεβαίνει εντεύθεν (Βρυξέλλες) και εντεύθεν (Σαμαράς), με σημείο αιχμής την εκταμίευση της 6ης δόσης.

“Οσο δεν υπάρχουν οι γραπτές εγγυήσεις δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η έκτη δόση”, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο DPA ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τόνισε, μάλιστα, ότι η απαίτηση αυτή δεν συνιστά κάτι το αναξιοπρεπές και προέβαλλε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν γραπτές δεσμεύσεις των Σοσιαλιστών και των Συντηρητικών καθ΄οδόν για τις εκλογές. Πιο συγκεκριμένα τα δύο κόμματα υπέγραψαν ένα συνυποσχετικό ότι όποιο κόμμα και να κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει το σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο επιβλήθηκε στις δύο χώρες προκειμένου να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης.

Τα κοινά σημεία της Ελλάδας με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι ότι και εδώ οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές, και εδώ οι Σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) που είχαν την εξουσία αποδυναμώθηκαν και εδώ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί (ΝΔ) που κρατούν σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή και οι Βρυξέλλες θέλουν να τους δεσμεύσουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τους δημοσιονομικούς στόχους αν πάρουν την εξουσία.

Υπάρχει, όμως, μια τεράστια διαφορά. Στην Ελλάδα, με συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) τη σύμπραξη ενός τρίτου (ΛΑΟΣ) και την στήριξη ενός τέταρτου (ΔΗ.ΣΥ) συγκροτήθηκε μέσα από διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν υπό την αιγίδα του Προέδρου Δημοκρατίας, μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

Μπορεί να είναι μεταβατική, αλλά δεν είναι καθόλου υπηρεσιακή. Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 10/9/2011 ανέφερε μεταξύ άλλων: “Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης  είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές”.
Υπήρξε, δηλαδή, η δέσμευση που θέλουν οι δανειστές και, μάλιστα, στο πιο κορυφαίο επίπεδο. Λίγες ημέρες μετά η κυβέρνηση Παπαδήμου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή με μια πλειοψηφία (255 “ναι”) που είναι ιστορική.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι επιμένουν και σε νέες έγγραφες δεσμεύσεις. Αλήθεια, ποια είναι η πρακτική αξία τους; Σάμπως δεν υπήρξαν πολλές άλλες υπογραφές που έμειναν στον αέρα στο παρελθόν, για δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν και γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Δηλαδή, αν ξαναδούν την υπογραφή του Γιώργου Παπανδρέου που πολλές φορές δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, δίπλα στου Αντώνη Σαμαρά που είναι αντιμνημονιακός, θα πειστούν ότι ως δια μαγείας θα τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα αν δεν αλλάξει η νοοτροπία; Εκλεκτός των Βρυξελλών και των τραπεζιτών είναι ο Λουκάς Παπαδήμος. Ούτε αυτόν εμπιστεύονται; Το γινάτι, λοιπόν, βγάζει μάτι. Και δείχνει και μια προσπάθεια ταπείνωσης, φυσικά με δική μας υπαιριότητα μετά το ρεσιτάλ αναξιοπιστίας που έχουμε επιδείξει.

Οσο για τον Αντώνη Σαμαρά έχει αναγάγει την υπογραφή του στη δήλωση δέσμευσης, σε θέμα “εθνικής αξιοπρέπειας”, προφανώς, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της λεγόμενης λαϊκής πατριωτικής δεξιάς τύπου Φαήλου Κρανιδιώτη που διεκδικούν τη σημαία του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναζήτησε μια διέξοδο στέλνοντας προσωπική επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην ελίτ των Βρυξελλών ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, στις 10 Νοεμβρίου, αλλά δεν του βγήκε. Γιατί απλά δεν τον πίστεψαν. Φοβούνται ότι εάν εκλεγεί πρωθυπουργός θα κάνει άλλα από αυτά που λέει σήμερα. Θέλουν την υπογραφή του και σε νέο δεσμευτικό κείμενο. Εκείνος, όμως, αρνείται επίμονα και παίζει κορώνα γράμμα τους μισθούς και τις συντάξεις του Δεκεμβρίου μαζί με το δώρο των Χριστουγέννων, που δεν θα μπορούν να καταβληθούν χωρίς την 6η δόση. Αλλο ένα γινάτι που βγάζει μάτι.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ελληνική αβεβαιότητα εντείνει και τις αναταράξεις στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες χώρες και οικονομίες να βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία κ.α). Οσο για μας, για ποια “εθνική αξιοπρέπεια” θα μπορούμε να μιλάμε αν οι δανειστές πατήσουν πόδι και δεν μας δόσουν την 6η δόση ή καθυστερήσουν πολύ και η χώρα βρεθεί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;

Αναζητείται, λοιπόν, η χρυσή τομή. Και την αποστολή αυτή φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος…

Follow on twitter:@christina_korai

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ. Κοραή
  το ότι ο κ. Σαμαράς προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το Ρούπελ (τελευταίο οχυρό) της δίχρονης αμετροέπειάς του, δεν τον κατατάσσει αυτόματα στο πάνθεον των αγωνιστών της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Ο σκοπός και ο στόχος του είναι τόσο προφανής όσο και το αν τη νύχτα στην Ελλάδα έχει ήλιο. Όμως δεν μπορεί να μας δουλεύει ψιλό γαζί και σεις οι δημοσιογράφοι να περνάτε κάποια στοιχεία στο ντούκου.
  Ρωτάω η αφελής ψηφοφόρος: Από πότε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η κεντρική διοίκηση της Ευρώπης, την οποία όλοι de facto ακολουθούν; Εντάξει συμπτωματικά στο ΕΛΚ συμμετέχουν Μέρκελ-Σαρκοζί, και τι μ’ αυτό; Τι επισημότητα-βαρύτητα-θεσμικότητα έχουν οι επιστολές που ανταλλάσσουν τα κόμματα-μέλη των Ευρωπαϊκών-Παγκόσμιων-Γαλαξιακών φορέων τους;
  Δηλαδή, επαγωγικά, εκτός των άλλων νταβατζήδων (λέξη επίσημα αποδεκτή), τώρα θα αναγνωρίσουμε το ΕΛΚ, την Σοσιαλιστική Διεθνή, τους Φιλελεύθερους του Σύμπαντος και δεν ξέρω ποιον άλλον!
  Για να διορθώσουμε ένα λάθος, ή απλά για να στρίψουμε το τιμόνι, κάνουμε την μια καραμπόλα μετά την άλλη.
  Ποιος θα τους μαζέψει, όσο είναι καιρός;;;

 2. Το ερώτημα είναι άλλο. Πόσο θέλουν να μας σώσουν; ΠΟΛΥ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας δώσουν την έκτη δόση. Οι εκβιασμοί των Γερμανών είναι μπλόφα. Πόσο στοίχημα πας ότι θα μας δώσουν την 6η δόση χωρίς υπογραφή Σαμαρά και θα πουν και ευχαριστώ που την παίρνουμε;

 3. Η 6η δόση «αφορά» μισθούς και συντάξεις που θα πληρώσει το Δημόσιο, έτσι δεν είναι; Εσείς του ιδιωτικού γιατί κόπτεστε τόσο πολύ;

  Οι «φίλοι» μας οι τροϊκανοί δεν προβληματίζονται από το ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμά τους, δεν προβληματίζονται από την ανικανότητα των «νέων» υπουργών που κυβερνούν 26 μήνες αλλά προβληματίζονται από την υπογραφή που δεν μπαίνει; Έλεος!!!

  Και με την 7η δόση τι θα γίνει; Τι θα ζητήσουν; Με την 8η; Την 9η; Ή μήπως δεν θα υπάρξουν όλες αυτές;

 4. Αλήθεια, με την κυβέρνηση των 50 υπουργών δεν έχουν πρόβλημα οι «φίλοι» μας; Υποτίθεται ακόμη ότι ζήταγαν την απόλυση των 25000 που είχε διορίσει το ΠΑΣΟΚ, αυτός δεν είναι πλέον όρος; Μόνο η υπογραφή;

 5. Το μόνο γινάτι που έχω μπροστά μου
  είναι της
  ελληνικής αριστεράς.
  Που
  αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί
  πως πίστεψε σε χίμαιρες,
  σε πολιτικές ανοησίες.
  Που υιοθέτησε άκριτα, πολιτικές καταναλωτισμού, ευδαιμονίας,
  Που θεσμοθέτησε και θεοποίσηε την κρατική επιχορήγηση
  επί παντός επιστητού.
  Που προήγαγε την ήσσονα προσπάθεια,
  τον επιχειρηματικό παρασιτισμό.

  Αυτό το γινάτι μας οδήγησε στην Παρακμή,
  αλλά κανείς δεν έχει το θάρρος να το αναγνωρίσει.
  Κανείς, κυρία Κοραή.

 6. Δηλαδή εθνική αξιοπρέπεια έχουν μόνο οι πλούσιοι;
  -υπογράφει ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου, ο Καρατζαφέρης, ο Παπαδήμος και ο Φούφωτος.
  -Στις εκλογές παίρνειο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΚΚΕ 30% και ο Λεβέντης 10%.
  Τί μετράει; η ψήφος μου ή η υπογραφή τους;

 7. Απο τη σκοπια των ευρωπαίων δεν ειναι γινατι, ειναι ορθολογικη συμπεριφορα.
  1)Ο γραπτος τυπος ειναι η κορυφαια πρακτικη της συγχρονης αναληψης δεσμευσεων (οταν λεω συγχρονης, εννοω εδω και αιώνες). Ελεος με τις αντιληψεις περι μπεσας, λόγου- συμβολαιου και δεν ξερω και γω τι, στη δεκαετια του 50 ειμαστε? (και στην καθημερινη εμπειρια ο καθενας μας πως αντιμετωπιζει οποιον τα λεει αυτα?)
  2) Ο κ. Σαμαρας ΔΕΝ εχει δεσμευθει. Σε αντιθεση με ο,τι λετε ολοι οι δημοσιογραφοι, εξακολουθει να λεει παγιως εδω και 18 μηνες -και ΤΟ ΙΔΙΟ λεει και σημερα- ότι δεσμευεται απο τους «στόχους» και όχι τα «μετρα». Λεει οτι στηριζει το εργο της κυβερνησης. Ομως η κυβερνηση Παπαδημου ειναι ολιγομηνη, το προγραμμα πολυετες και η ΝΔ, αν όχι αυτοδύναμη, σιγουρα το πρωτο κόμμα σε λίγους μήνες. Πως όλοι οι ελληνες δημοσιογραφοι λετε οτι δεσμευτηκε ο Σαμαρας, τις αποχρωσεις δεν τις βλέπετε? Οι «κουτοφραγκοι» παντως μια χαρα τις βλεπουν και γι αυτο επιμενουν

 8. ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΙΝΑΤΙ…ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ…ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΟΙΟΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ? ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΟΥΜΕ…ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΣΗ Ή ΣΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΠΡΕΖΑΚΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ…ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΞΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.

 9. Το γινάτι βγάζει μάτι έλεγε η γιαγιά μου από την Ανδριανούπολη
  =============================================================
  ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ;

 10. απιστευτη δημοσιογραφια…απιστευτη..τελικα τα εκιμενα πρεπει να δινονται με οδηγιες αναλυτικες απο τα κεντρικα του ΔΝΤ η του ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΣ… ακου οι μισθοι και οι συνταξεις..κυρια Κοραη ειδικα οσοι εχουν προσβαση στο διαδικτυο και οχι σε τηλεορασεις, δεν τρωνε ολοι κουτοχορτο…δυστυχως για εσας ενημερωνονται και απο αλλου…ετσι λοιπον αυτα να τα λετε στα δελτια των 8μμ, να τρομακρατησετε τους αδαεις..εκει ισως εχετε περαση….εκει ομως μονο και βεβαια στις εδω ελιτ..οι λοιποι απλα μειδιουν…μειδιουν μεχρι να τελειωσει η υπομονη τους…και μην ξεχνατε οτι καποτε θα γινουν και εκλογες….και τοτε κανεις δεν ξερει τι θα γεννηθει και τοτε…τρεχατε ποδαρακια μου..

 11. «Κοινή επιστολή των τριών κομμάτων ζητά το Βερολίνο, και όχι την μεμονωμένη Σαμαρά»

  Συγκυβερνά ή δεν συγκυβερνά; Υπέγραψε ή δεν υπέγραψε;; Κιθαρίστας ή ντάμερ;;;
  «Ο ευρών αμειφθήσεται»

  @@@@

  (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23/11/2011, 21:47)
  Το Βερολίνο αναδιπλώνεται στο θέμα της επιστολής του Αντώνη Σαμαρά προς τους δανειστές της Ελλάδας. «Δεν είμαστε οι ίδιοι δέκτες της επιστολής αυτής» επεξήγησε πριν από λίγο πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Γι’ αυτό και η δήλωσή μας το απόγευμα στηριζόταν στην προϋπόθεση, ότι η ίδια επιστολή φέρει και τις υπογραφές των αρχηγών των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα».

  Read more… http://gkdata.gr/2011/11/24/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B6%CE%B7%CF%84/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here