Θα βάλει κάποιος τέλος στο αίσχος των μαθητικών παρελάσεων;

24
298

Ένα σοβαρό ερώτημα βασανίζει όλο και περισσότερους δημοκρατικούς πολίτες στη χώρα μας.
Πότε, επιτέλους, θα βρεθεί ένας σοβαρός πρωθυπουργός να βάλει τέλος στο αίσχος των μαθητικών παρελάσεων;
Πότε θα σταματήσει αυτός ο αναχρονιστικός «στρατιωτικός» θεσμός που προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα και την ελευθερία των μαθητών;

Από την 25η Μαρτίου 1936 η μαθητική παρέλαση θεσπίζεται επίσημα από τον Μεταξά, ο οποίος σε λίγους μήνες κήρυξε δικτατορία. Τα ιστορικά αρχεία των εφημερίδων της εποχής αναφέρουν πως «πρώτα παρήλασαν τα σχολεία, αι οργανώσεις, οι τροχιοδρομικοί, αντιπροσωπεία χωρικών Μακεδόνων με τας εθνικάς των ενδυμασίας, οι παλαιοί πολεμισταί και ακολούθησε το στράτευμα».

Η δικτατορία έδωσε έμφαση στη ανάπτυξη της στρατιωτικής συνείδησης της νεολαίας και θα χρησιμοποιήσει γιορτές και παρελάσεις ως όργανα για την επίτευξη των σκοπών της. Το φασιστικό μοντέλο που θαύμαζε ο δικτάτορας πρόβλεπε στρατιωτική οργάνωση της νεολαίας και έδινε ιδιαίτερο βάρος στις «γυμναστικές επιδείξεις», στις «παρατάξεις», στις «παρελάσεις» και στις «λαμπαδηφορίες».

Η χούντα του Παπαδόπουλου, τριάντα χρόνια αργότερα, στην πρώτη παρέλαση της επταετίας δήλωνε διά στόματος του , «αντιπροέδρου» Σπαντιδάκη: «Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την εν γένει εμφάνισιν των παρελασάντων τμημάτων της μαθητιώσης νεολαίας Θεσσαλονίκης.
Κατεδείχθη, ότι οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί, ενστερνισθέντες τας αρχάς της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου, δίδουν ιδιαιτέραν προσοχήν εις την εκπαίδευσιν και μόρφωσιν της μαθητιώσης νεολαίας, της οποία το φρόνημα και το ήθος είναι λίαν υψηλά σήμερα.»

Καμία κυβέρνηση, όμως, και στη Μεταπολίτευση και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας δεν διανοήθηκε να καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις.
Το τρομακτικότερο ήταν πως και η Αριστερά εκείνη την εποχή δεν ζήτησε ποτέ να καταργηθούν. Απαίτησε μόνο να συμπεριληφθούν στους παρελαύνοντες και τα σωματεία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης!

Για μόνο μία φορά φαίνεται πως τέθηκε θέμα κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων ως αναχρονιστικού θεσμού. Τον Φεβρουάριο του 1984 -επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- διέρρευσε η είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης αυτού του ολοκληρωτικής νοοτροπίας «εθίμου» της στρατιωτικοποίησης των παιδιών με τη «ζύγιση» και τη «στοίχιση», με την «κεφαλή δεξιά», με την απόδοση τιμών στον υπουργό, στο δήμαρχο, στον περιφερειάρχη, τον βουλευτή του χωριού ή στο δεσπότη.

Λίγη ώρα μετά τη διαρροή ο τότε υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης και βουλευτής έως… σήμερα, (ενώ πιθανότατα θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές σε ηλικία 80 ετών), διέψευσε την πληροφορία τονίζοντας  κατηγορηματικά ότι ούτε απόφαση ούτε καν παρόμοια σκέψη υπήρξε.
Από τότε, κανένας από τους δεκάδες υπουργούς Παιδείας που πέρασαν- ούτε και ο πολύς Γιώργος Παπανδρέου– δεν διανοήθηκε να υπογράψει το τέλος αυτής της αθλιότητας που δεν συμβαίνει σε καμία κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Ευρώπης και του σύγχρονου κόσμου.

Γιατί, φυσικά, και δεν αποδεικνύεις ως μαθητής την αγάπη σου στην πατρίδα και την προσήλωση και σεβασμό στη Δημοκρατία με το να παρελαύνεις ντυμένος ομοιόμορφα σαν στρατιώτης.
Κι επειδή το αδίκημα της σκανδαλιάς έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης σχεδόν 35ετίας, μπορώ να αποκαλύψω -χωρίς να κινδυνεύω να συλληφθώ- ότι εκτός του απίστευτου χαβαλέ με την παλιοπαρέα του σχολείου, εκείνο το πρωινό στην πλατεία Συντάγματος, στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1981 του 24ου Λυκείου Αθηνών, πάτησα επίτηδες κι έβγαλα του παπούτσι του μπροστινού συμμαθητή μου την ώρα που έστριβε δεξιά την κεφαλή για να «τιμήσει» τους επισήμους της εξέδρας.
Η στοίχιση εννοείται πως χάλασε κι εγώ ο 16χρονος μπόμπιρας με ένα μειδίαμα ευτυχίας είχα κάνει την πρώτη «επαναστατική¨μου πράξη απέναντι στον παραλογισμό της εξουσίας.

Και, τελικά, πολύ φοβάμαι δυστυχώς πως δεν θα ζήσω ποτέ στην Ελλάδα τη μέρα που κάποιος υπουργός Παιδείας θα υπογράφει την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων.
Ίσως κάποιο παιδί του μακρινού μέλλοντος, όταν θα έχει αλλάξει ο αιώνας, να είναι πιο τυχερό…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕθνική επέτειος και «υπέρβαση» στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία
Επόμενο άρθροΈρχεται ξανά ο Γιώργος σαν τον Αϊ Γιώργη…
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και κατοικεί στη Ραφήνα με την οικογένεια και τα σκυλιά του από το 1986. Πτυχιούχος δημοσιογραφίας από τη σχολή Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ιστορική εφημερίδα "Ακρόπολις" το 1986, ενώ μετά από δύο χρόνια έγινε συντονιστής του ελεύθερου ρεπορτάζ και παρέμεινε έως το 1990 οπότε και έκλεισε. Εργάστηκε επίσης στο ελεύθερο ρεπορτάζ στις εφημερίδες Αλήθεια, Δημοσιογράφος, Ελεύθερος, Βραδυνή, Καρφί, Espresso, Ανατολική Ακτή και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Θησαυρός, Πρόσωπα, Ένα, Crash και Polis. Από το 2010 είναι μόνιμος αρθρογράφος στην ενημερωτική ιστοσελίδα aixmi.gr και από τον Μάρτιο του 2016 παρουσιάζει την εκπομπή "ανθρωπογραφίες" στο aixmiradio. Εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Vips, Πειραιάς - Κανάλι 1 και Παραπολιτικά 90,1 - καθώς και επί 26 χρόνια από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα λειτουργίας του (1989 - 2014) στον ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 ως συντάκτης και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων της πρωινής ζώνης. Εργάστηκε επίσης στον ενημερωτικό τομέα των τηλεοπτικών καναλιών Seven, Mega , Alter, Sunny, Action 24 και στη δημιουργική ομάδα της εκπομπής "όλα" από το 1999 έως το 2008 σε Alpha και Ant 1. Το 1986 κέρδισε το πρώτο βραβείο ελεύθερου ρεπορτάζ γιά δημοσιογράφους έως 22 ετών από ειδική εκπομπή της τότε ΕΤ 2. Τακτικό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Διετέλεσε επί πέντε θητείες μέλος του μεικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Ενεργός υποστηρικτής και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της unicef. Συγγραφέας του ερωτικού μυθιστορήματος "το κύμα της ελπίδας". Aντιπρόεδρος της διοργανώτριας επιτροπής και αθλητής του επίσημου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ΜΜΕ.

24 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ισως το κειμενο χρηζει αναλυσης. Δυστυχως δεν το διαβασα καθως στην πρωτη γραμμη ο κειμενογράφος αυτοπροσδιορίζεται ως εκφραστης των δημοκρατικων πολιτων της χωρας.

  Δεν με ρωτησε, αρα δεν με εκφραζει. Ισως καποιοι που του εξηγησαν τους έντονους προβληματισμους τους να απαντησουν

  Θυμαμαι παλια όταν μια ομαδα αυλοκολακων έδινε συγχαρητηρια σε ενα Υπουργο λεγοντας «Υπουργε η δημοκρατια μιλησε…»

  Ο υπουργος βρηκε τον επικεφαλης και του απαντησε: » Εσυ και η ομαδα σου ειστε η δημοκρατία;»

 2. Δεν νομιζω οτι θα αλλαξει κατι δραματικα στη ζωη μας αν καταργηθουν οι μαθητικες παρελασεις. Θα ηθελα ομως να δει καποτε σοβαρα καποιος την καταργηση των κομματικων στρατων στα πανεπιστημια και το συνδικαλισμο, την πελατειακη σχέση κομματων και ποιμνίου… Αυτο ειναι πολυ χειροτερο για τη κοινωνια. Κατα τα αλλα απλα να γινεται κουβεντα ειναι το θεμα της παρελασης, να περασει η αργια και να τα ξαναπουμε 25η Μαρτιου

 3. Άσε φίλε μου, οι παρελάσεις σήμερα αποτελούν την εκτόνωση του κάθε καταπιεσμένου που κάνει την «επανάστασή» του εκεί βρίζοντας πολιτικούς και καμιά φορά παρελαύοντας με το έτσι θέλω κρατώντας πανό. Και μη τυχόν μιλήσει κάποιος για κατάργηση των παρελάσεων, αμέσως η «θορυβώδης πλειοψηφία» θα μιλήσει για προσπάθεια κατάργησης του εθνικού φρονήματος και εντολών από την τρόικα.

  Μόνο που σχεδόν κανείς από αυτούς δε διαμαρτύρεται όταν πρέπει, δεν κατεβαίνει σε διαμαρτυρίες, δε δέχεται να χάσει τη βολή του για να προσπαθήσει αλλάξει την κατάστασή του. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε σ’ αυτόν τον τόπο.

 4. Δεν είναι η αρχή και το τέλος του πνεύματος της χώρας οι μαθητικές παρελάσεις. Μια ωραία γιορτή είναι, με αφορμή μια εθνική επέτειο, πιο πολύ για να χαρούν οι ίδιοι οι μαθητές και οι γονείς που θα καμαρώσουν τα παιδιά τους που θα βρεθούν στο επίκεντρο με τέτοιο τρόπο. Όπως αντίστοιχα αν έπαιζαν έναν ωραίο αγώνα για κάποιο άθλημα. Μην το παίρνετε τόσο στραβά. Δεν είμαστε Βόρεια Κορέα. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αν η ίδια μαχητικότητα που εκπέμπει το άρθρο σας, ακόμα και ο τίτλος (παραφρασμένος) στρεφόταν εναντίον άλλων τακτικών που όντως κάνουν μεγάλο κακό στην παιδεία και τη χώρα: τις κομματικές παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια! Μια πραγματικά φασιστικού και ναζιστικού τύπου τακτική, την οποία όχι μόνο υιοθέτησαν, αλλά έκαναν σημαία όλα τα κόμματα της μεταπολίτευσης.

 5. Οι παρελάσεις έχουν έναν κύριο συμβολισμό που δεν είναι άλλος από την τιμή και την μνήμη των αγώνων για την Πατρίδα και την Ελευθερία! Πέρα, όμως, από το προφανές αυτό που έχει σημασία είναι η τόνωση και η καλλιέργεια του εθνικού αισθήματος σε μια εποχή όπου το παγκόσμιο σύστημα αξιών αποκλείει την διαφορετικότητα. Η δικτατορία της ομοιομορφίας όπως ονομάζεται το ιδεολόγημα της παγκοσμιοποίησης επιδιώκει να δημιουργήσει «πολίτες του κόσμου». Όχι, δεν είμαστε πολίτες του κόσμου, είμαστε Έλληνες πολίτες που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά σε αυτό τον κόσμο, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά μας.

  ΥΓ. Από πότε η εθνική συλλογικότητα, δηλαδή η συμμετοχή των Ελλήνων νέων σε ένα εθνικό γεγονός, όπως είναι οι μαθητικές παρελάσεις ονομάζεται «έθιμο της στρατιωτικοποίησης των παιδιών»;

 6. Μια ερώτηση και από εμένα.
  «Θα βάλει κάποιος τέλος στο ΑΙΣΧΟΣ των αυτό προσδιόριζόμενων ως εκφραστών των Δημοκρατικών πολιτών» προκειμένου να πουν ότι τους κατέβει στο μυαλό.
  Σας παρακαλώ, προστατεύστε μας.

 7. εγώ πάντως πέρναγα καλά όταν πήγαινα στις παρελάσεις!!και έμπαινα στο κλίμα και ένιωθα ότι κάτι κάνω….στο μυαλό μου δλδ συνδύαζα το γεγονός ότι τιμώ αυτούς που πολέμησαν και συγχρόνως ότι πρόκειται για μία μέρα που θα πέρναγα καλά με φίλους και γονείς. Δεν μπορώ νακ καταλάβω γιατί από τότε οι μαθητές όλο και περισσότερο αρνούνται να πάνε στην παρέλαση και γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι-διανοούμενοι-ξέρω γω έχετε βαλθεί να τις κόψετε?και γιατί είναι καταπίεση να κάνεις μία παρέλαση??σιγά τα αυγά!!

 8. Kλασσικο αρθρο γραμμενο απο οπαδο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε καταλαβαμε φιλαρακο εσυ που εγραψες αυτον τον «λιβελο» εχετε καταντησει προβλεψιμα ολα τα Τσιπρακια. Και επειδη θεωρεισαι και «δημοκρατικος» μονο στα λογια, ως γνησιος υπακριτης που εισαι, παω στοιχημα οτι το σχολιο μου δεν θα το ανεβασεις στο αρθρο σου…

 9. Είσαι επικίνδυνος για τον Ελληνισμό, ένας ξεχασμένος »επαναστάτης» του περασμένου αιώνα ενώ όσα γράφεις είναι εκτός τόπου και χρόνου πραγματικά!! Όταν θα προελαύνουν τα τούρκικα στρατεύματα στους δρόμους, τότε θα θέλω πολύ να σε δω..

 10. ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ.ΔΕΝ ΣΥΜΦΟΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΙΧΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ.ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΙΚΝΗΕΤΑΙ ΣΥΝΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΦΡΟΝΗΜΑ.ΑΥΤΟ ΕΞΑΛΟΥ ΛΙΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΗΝΕΙ ΟΡΘΙΟ .ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΕΤΑΞΗ ΜΑΣ .ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΡΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΙΡΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΟΝΗ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ..ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ .Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ …ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

 11. Πρώτον η παρέλαση θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που σε απασχολεί, όταν γίνονται αυτά που γίνονται στη χώρα μας. Δεύτερον αυτό που θα έπρεπε να σε απασχολεί είναι η ανελευθερία που έχει επιβληθεί από το καθεστώς που μας κυβερνά κατά την τέλεση της παρέλασης. Είναι δυνατόν να μην επιτρέπουν στον κόσμο να θαυμάσει τα στρατευμένα νιάτα της χώρας και τα παιδιά που έχουν κατεβεί για να τιμήσουν τους ήρωες του 40; Καμιά κουβέντα γι’αυτό; Τρίτον. Ποιος σου είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία γίνονται μαθητικές παρελάσεις; Έχεις ψάξει στο ιντερνετ να δεις τι γίνεται σε άλλες χώρες; Δες στις ΗΠΑ πχ αν παρελαύνουν και οι μαθητές στις μεγάλες γιορτές τους. Τέταρτον. Έχεις υπόψη σου πόσα είδη παρέλασης υπάρχουν; Πάτα parade στο wiki και θα σου βγάλει καμιά δεκαριά. Πέμπτον. Όταν είναι παρέλαση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν είναι παρέλαση για το καρναβάλι πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν είναι παρέλαση για να τιμήσουμε αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας τότε υπάρχει το πρόβλημα. Ήμαρτον δηλαδή! Έκτο. Δεν νομίζεις ότι είναι καλό ο κόσμος να θυμάται που και που ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέραν αυτού της υποταγής…αυτός της αντίστασης; Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και γιατί είναι γελοία η αιτιολογία ότι επειδή είναι μεταξικό κατάλοιπο πρέπει να καταργηθεί (και το ΙΚΑ είναι, να το καταργήσουμε κι αυτό;), εγώ δηλώνω απερίφραστα υπέρ ΚΑΙ των μαθητικών παρελάσεων!

 12. Επειδή επί Μεταξά θεσπίζονται αι μαθητικαί παρελάσεις θα τις καταργήσωμε;;Εγώ 27 χρονών είμαι αλλά προτιμώ τα νέα παιδιά να διδαχθούν την ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ από το ‘Έλληνες είστε και φαίνεστε και από το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Συμφωνώ οι Δημοκρατικοί που κυβερνάνε σήμερα και που μας έχουν φέρει τόσους λαθρέποικους (Έλληνας γεννιέσαι και αν θέλουν ορισμένοι το συζητάμε χωρίς φωνές και υστερίες) στη Γη των Προγόνων μας δεν θα είχαν το σθένος να ψελλίσουν απλά το C’est la guerre. Αυτοί οι yes man όλοι γνωρίζουμε πως συμπεριφέρονται καλώς μόνο όταν πρόκειται για ιδιοτελές συμφέρον.
  Αλλά ο Έλληνας από εκεί που βρισκόταν στο απόγειο της πνευματικής αφύπνισης (παλαιά Ελλάς) κατάντησε αντιρατσιστικός όχλος.
  Ακούω κάτι πίπες ότι οι Έλληνες πολεμήσανε κατά του Φασισμού. Μπούρδες στο τετράγωνο!
  Ρε ο Μεταξάς τι ήταν; Δημοκράτης;;Ανθέλλην;;
  Οι Έλληνες πολεμήσαν υπέρ του Έθνους των. Επειδή εσείς έχετε μάθει να είστε ΑΝΤΙ σε κάτι αντί να είστε υπέρ μιας ΙΔΕΑΣ θαρρείτε πως όλοι έχουν τα ίδια ναρκωμένα μυαλά.
  Συμφωνώ κύριε αρθρογράφε να καταργηθούν οι παρελάσεις και μαζί της και όλα όσα προσέφερε ο Μεταξάς (ίδρυση ΙΚΑ, καθιέρωση αργίας Κυριακής που ισχύει και τώρα;;;)
  Και επειδή πολλοί αρχολίπαροι ομιλούν περί λαομίσητου καθεστώς τότε πως εξηγούν τα όσα αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης περί κλάματος γοερού στην Κηδεία του Μεταξά;;
  Για τον αρχαιοελληνικό χαιρετισμό που κάποιοι βαφτίζουν ναζιστικό ας κάτσουν να διαβάσουν.
  Έτσι χαιρετούσαν στο Εθνικό καθεστώς (μακάρι και σήμερα να γινόταν αυτό). Δεν ξέρω όμως αν η χρυσή αυγή έχει την Παιδεία να ανταπεξέλθει στον Επανελληνισμό της νεολαίας.
  ΠΑΨΤΕ ΣΑΠΙΟΡΗΤΟΡΕΣ – ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΦΥΛΗ!
  YΓ: Τι έλεγε ο Καζαντζάκης για το χρέος στη ράτσα;;
  Τι έλεγε η Βέμπω για την ράτσα;;
  Έλλην είμαι και όχι αντιρατσιστής. Προδότης της Φυλής μου ποτέ δεν ήμουν και ούτε θα γίνω.
  ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΖΗΤΩ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ!!

 13. Είναι προφανές ότι όποιος δηλώνει εκφραστής των δημοκρατικών πολιτών δικαιούται να διατυπώνει ότι θέλει.

  Δηλώνω και εγώ το ίδιο λοιπόν. Και εκφράζω ένα άλλο σοβαρό ερώτημα που βασανίζει όλο και περισσότερους δημοκρατικούς πολίτες στη χώρα μας: «Πότε, επιτέλους, θα βρεθεί ένας σοβαρός άνθρωπος να βάλει τέλος στο αίσχος των εκλογών, της στατιωτικής θητείας, των συνόρων, των φυλακών, των δικαστών και δεν ξέρω εγώ ποιών άλλων;;; Α, ναι, και του ποδοσφαίρου…

 14. Οι παρελάσεις είναι περισσότερο από ποτέ χρήσιμες στις μέρες που ζούμε, γιατί είναι από τα ελάχιστα πράγματα που συμβάλουν στο αίσθημα προσφοράς υπέρ του συνόλου και της κοινωνίας.
  και θα έπρεπε να υπάρχει χώρος για εθελοντική συμμετοχή των πολιτών,,,, οι άλλοι που δεν τις θέλουν ας πηγαίνουν για μπάνιο στην παραλία.
  και δεν γίνονται οι παρελάσεις ούτε για τον εκάστοτε πρόεδρο ούτε για την εκάστοτε κυβέρνηση,,, γίνονται για να τιμηθούν οι νεκροί και για να εμπεδωθεί στην κοινωνία η αξία της συλλογικής προσπάθειας και αυτοθυσίας για την προάσπιση της ελευθερίας.
  Αυτοί που μπερδεύουν τις παρελάσεις με πολιτικές και πολιτικούς,, είναι αυτοί που δεν ξέρουν αν με το μαχαίρι κόβεις τον λαιμό του άλλου ή ψωμί να φάνε οι ίδιοι …

 15. Απο τη στιγμη που τα »παιδια»της νεας χουντας μας κανουν »περηφανους» με τα καμωματα τους τι μας πειραζει αυτο??
  Ξυπνηστε επιτελους γιορταζουμε κατι που εχει παρει αλλη τροπη και δινει κακη φημη στην ελλαδα ρωτηστε ατομα απο αλλες χωρες να σας πουν για τους ελληνες και τη νεα ελλαδα ΤΟ 90% ΘΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ/ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ/ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ (γιατι ειναι λιγο απ’ολα τα καμαρια σας….)

 16. Απ’ όσο θυμάμαι τις προετοιμασίες στο σχολείο για την παρέλαση – και τις θυμάμαι καλά, το τελευταίο που σκεφτόμασταν ήταν το εθνικό φρόνημα ή κάποια συλλογικότητα – ήμασταν ένα μπουλούκι ενωμένο από μια υποχρέωση. Στην χειρότερη η παρέλαση ήταν ένας στρατοκρατικός καταπιεστικός θεσμός, στην καλύτερη μια ευκαιρία για χαβαλέ ή μια χάρη προς τους υπερήφανους γονείς. Εσείς οι συνήγοροι των μαθητικών παρελάσεων, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τονώσετε το εθνικό φρόνημα, φροντίστε να μην το κάνετε με ξένα κόλλυβα – εκτός κι αν έχετε τόσο ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα παιδιά σας. Και το να είχατε παραδώσει μια υγιή Ελλάδα σε αυτά τα παιδιά θα ήταν πολύ πιο ουσιαστική τονωτική ένεση για το εθνικό τους φρόνημα. Κι αν θέλετε να δοκιμάσουμε τις απόψεις όλων μας περί δημοκρατικότητας, σας προκαλώ να κάνετε τη συμμετοχή στην παρέλαση προαιρετική. Χωρίς μαθητικές παρελάσεις κάναμε τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Δεν είδα το εθνικό μας φρόνημα λειψό λόγω της απουσίας τους… Ο ορθολογισμός και το πνεύμα συνεργασίας έλειψαν, και αυτά καμία μαθητική παρέλαση δε θα μας τα προσφέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here