Θα έχει κακό τέλος ο Ερντογάν – Αν και για τον Ελληνισμό αποτελεί «στηριγμα»

15
350

Οταν στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν την κατάσταση σε μία χώρα «επικίνδυνη» και τον ηγέτη της «απρόβλεπτο και αναξιόπιστο», τότε το πρόβλημα (της χώρας) είναι πολύ σοβαρό. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των αναλύσεων της αμερικανικής διπλωματίας για την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της. Οι χώρες, λοιπόν, που αποτελούν τη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου είναι λογικό να προβληματίζονται. Ιδιαίτερα η Κύπρος, όπου η Τουρκία διατηρεί παράνομα δυνάμεις κατοχής καταστρατηγώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, και η Ελλάδα, που απειλείται ακόμα και σήμερα, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης που μαστίζει τη γειτονική χώρα.

Οταν μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στις 16 του περασμένου Μαϊου, είχα προβλέψει ότι η στενή σχέση των δύο ηγετών έχει πλέον ημερομηνία λήξης, μερικοί ξερόλες αναλυτές (στην Ελλάδα και την Κύπρο) αντιμετώπισαν την τοποθέτησή μου με σκεπτικισμό και ειρωνεία. Αποδεχόμενοι τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν, υποστήριξαν ότι ως απόρροια εκείνης της συνάντησης, η Αθήνα και η Λευκωσία ήταν οι χαμένες του διπλωματικού παιγνιδιού. Ακολούθησε και το «φιάσκο» της μη επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιούνιο, και το γλυκό έδεσε γι’ αυτούς τους αναλυτές.

Σε μία συζήτηση που είχα με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Έλληνα Πρωθυπουργού αμφισβήτησαν με τη σειρά τους τις πληροφορίες μου, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Ομπάμα πίστευε ότι ο Ερντογάν ήταν ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος του στον μουσουλμανικό κόσμο.

Και όμως. Όποιος έβλεπε τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρόεδρο κάτω από τις ομπρέλες, εκείνο το πολύ ζεστό βροχερό μεσημέρι στους κήπους του Λευκού Οίκου, δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον επέλεγαν διαφορετικούς δρόμους. Ο Ερντογάν, που ήδη έβλεπε φαντάσματα να τον …καταδιώκουν, και ο Μπάρακ Ομπάμα που ήταν αποφασισμένος να κλείσει το κεφάλαιο των πολέμων για την Αμερική, ξανασυναντήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη και συζήτησαν όρθιοι για 2-3 λεπτά, όσο για να βγει μία φωτογραφία που θα χρησιμοποιούσαν οι προσωπικοί προπαγανδιστές του ισλαμιστή ηγέτη στην Τουρκία. Στο μεταξύ, και χωρίς να έχουν σχέση τα τρία περιστατικά, ο κ. Ομπάμα κάλεσε τον Αύγουστο τον κ. Σαμαρά και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν τον Σεπτέμβρη τον πρόεδρο της Κύπρου, στο Λευκό Οίκο. Είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στην Πλατεία Ταξίμ και η σκληρή στάση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε συνεννόηση με τον κ. Ομπάμα, που υποστήριξε ανοικτά το δικαίωμα των Τούρκων πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα.

Οι Αμερικανοί γνώριζαν από πολύ παλιά ότι ο κ. Ερντογάν ήταν ένας «απρόβλεπτος και αναξιόπιστος» ηγέτης και δεν περίμεναν την απαράδεκτη στάση του έναντι του Ισραήλ για να το διαπιστώσουν. Τους πρόδωσε στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, αν και του είχαν ετοιμάσει ειδικό πακέτο με δισεκατομμύρια δολάρια στο οποίο συμπερλαμβανόταν και η Κύπρος με τη μορφή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Ένα χρόνο μετά, είχαν λάβει και τα μηνύματα από τον πρέσβη τους στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν, ο οποίος είχε «αδιάψευστη πληροφόρηση» ότι η οικογένεια του πρωθυπουργού της Τουρκίας βρισκόταν στο επίκεντρο της διαφθοράς. Στα τηλεγραφήματά του, που έχω διαβάσει ο ίδιος, ενημέρωσε τον τότε υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ και για τους παχυλούς λογαριασμούς της οικογένειας στην Ελβετία, όπως και για τις ύποπτες σχέσεις του με συγκεκριμένους Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι πλήρωναν τα δίδακτρα και τα υπόλοιπα έξοδα των παιδιών του Ερντογάν στην Αμερική.

Τα τηλεγραφήματα βρίθουν με τις λεπτομέρειες των παρανομιών του πρωθυπουργού της Τουρκίας και του στενού πυρήνα των συνεργατών του. Παρά το γεγονός ότι η διαφθορά στην Ελλάδα άγγιζε όλους τους παράγοντες του πολιτικού κόσμου και του κράτους, μπροστά στον Ερντογάν οι δικοί μας είναι …μαθητούδια.

Γιατί, λοιπόν, ενώ γνώριζαν οι Αμερικανοί, ανέχθηκαν τόσα χρόνια τον Ερντογάν και την ψυχοπαθητική συμπεριφορά του, που ένοιωθε στο πετσί του και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, όποτε έρχονταν προς συζήτηση τα θέματα της Χαμάς και του Ισραήλ; Όσοι παρακολουθούμε τον κ. Ομπάμα από κοντά, γνωρίζουμε πως «σπεύδει βραδέως»… Είναι δυστυχώς ένας αναποφάσιστος άνθρωπος, που λαμβάνει αποφάσεις όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τώρα αντιλαμβάνεται όσα του κατήγγειλαν κατά καιρούς όχι μόνο οι Ισραηλινοί, αλλά και άλλοι γνήσιοι σύμμαχοί του, όπως οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου. Η ανοχή που επέδειξε έναντι του προκλητικού και ασεβούς Ερντογάν έφτασε στα όρια του απαράδεκτου. Και αυτό εννοούσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον «εξάψαλμο» που επεφύλαξε στον κ. Ομπάμα, όταν ο τελευταίος του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με το Ιράν. Ηταν ένα μαρτυρικό μισάωρο για τον Αμερικανό ηγέτη και η λέξη Ερντογάν ακούστηκε αρκετές φορές.

Στα αμερικανικά τηλεγραφήματα περιλαμβάνεται και το ψυχογράφημα του κ. Ερντογάν, που ετοίμασαν από κοινού Αμερικανοί διπλωμάτες με αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Μέσα σ’ αυτό –και δεν επιδέχεται καμίας διάψευσης η πληροφορία- γίνεται ακριβής αναφορά για τα ψυχολογικά (και όχι μόνο) προβλήματα του Τούρκου πρωθυπουργού. Δεν είναι ότι δεν συγκρατεί τα νεύρα του. Είναι ότι τα νεύρα του καθοδηγούν τη γλώσσα του, γι’ αυτό και οι συχνές εκρήξεις εναντίον πραγματικών και φανταστικών αντιπάλων…

Επιστρέφοντας από το Πακιστάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όσοι εμπλέκονται σε δωροδοκίες θα λογοδοτήσουν στους πολίτες και στον νόμο». Οποία ειρωνεία… Ολοι αυτοί στους οποίους αναφέρεται είναι η ίδια του η οικογένεια, οι στενοί του συνεργάτες και οι φίλοι του. Ο κόσμος της διαφθοράς κινείται αποκλειστικά γύρω από τον ισλαμιστή ηγέτη, και ο αρχηγός του κυκλώματος είναι ο ίδιος. Πρόκειται για καταστάσεις που συναντά κανείς στις δικτατορίες και στα απολυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της Ασίας. Ο τρόπος με τον οποίο κυβερνά, ο τρόπος με τον οποίο διάβρωσε με φανατικούς ισλαμιστές τον κρατικό μηχανισμό, θυμίζει τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Αυτός είναι ο πραγματικός Ερντογάν, και όχι αυτός που μας παρουσίασαν οι εγχώριοι αναλυτές, οι οποίοι για χρόνια τον αντιμετώπιζαν με δέος, ενώ τώρα σπεύδουν πρώτοι να προλάβουν να τον αποδομήσουν.

Παρά το γεγονός ότι τάισε μέχρι σκασμού τον σκληρό πυρήνα του κόμματός του και το φανατικό ισλάμ, το τέλος του Ερντογάν θα είναι άσχημο. Ο κυριότερος αντίπαλος του δεν είναι η κεμαλική αντιπολίτευση, που ήταν βουτηγμένη και αυτή στη διαφθορά όταν κυβερνούσε, αλλά ο ευεργέτης του κ. Ερντογάν, ο σκληροτράχηλος ιμάμης Γκιουλέν, ο άνθρωπος που τον ανέβασε και τον διατήρησε στην εξουσία. Η πτώση του Ερντογάν, όποτε και αν γίνει, θα κάνει πάταγο και οι αντίπαλοί του θα τον στείλουν ξανά στη φυλακή, αν δεν εγκαταλείψει έγκαιρα την Τουρκία. Θα σημάνει, όμως, και την έναρξη μεγάλων αλλαγών που θα αφορούν και εμάς, καθώς ο Γκιουλέν –εάν είναι ο νικητής της σύγκρουσης- θα προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, και θα παρουσιάσει εντελώς αδιάλλακτες θέσεις στο Κυπριακό, στο Αιγαίο και στο Κουρδικό.

Βεβαίως, ο κ. Ερντογάν δεν είχε διαφορετικές θέσεις στα θέματα που ενδιαφέρουν την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ομως, αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας και της Κύπρου με την απόφασή του να αναδείξει το Ισραήλ στον ύψιστο εχθρό του. Το μίσος του για το Εβραϊκό Κράτος γέννησε μία μεγάλη συμμαχία στην Ουάσιγκτον, και κάθε μέρα που περνά αλλάζουν δραματικά τα πράγματα για τα συμφέροντα του Ελληνισμού… Γι’ αυτό πρέπει να προσευχόμαστε να παραμείνει στην εξουσία…

*Follow on twitter@mignatiou

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπάρχει κάποιος του οποίου το όνομα μου διαφεύγει ο οποίος έχει τα φροντιστήρια στη Κωνσταντινούπολη.Αυτός μάλλον προσπαθεί πλέον να προωθήση τα δικά του σχέδια γιατί πλέον ο Ερντογάν ‘τάχθηκε’ εναντίον του με τα φροντιστήρια.Αυτός λέγετε ότι έχει πολύ δυνατές ρίζες σε ΗΠΑ και εβραίους και αυτός πιθανό να είναι ο απειλητικός παράγοντας για εμάς.

 2. Διαφωνω που στο α μερος «κριτικάρετε» αγρια τον Ερντογαν. Ο Ερντογαν εχει φιλοδοξιες, να γινει ο ηγετης των μουσουλμάνων, τουρκοφωνων και αραβων (στο μετρο του δυνατου). Τον εβαλαν στο ματι, είναι φυσικο στις διεθν. Σχεσεις. Μπραβο του που σκεπτεται αυτοκρατορικα. Όπως οι μεγαλες δυναμεις. Οι κλεψιες του «παλατιου» είναι ασημαντα πραγματακια. Απλως δινουν αφορμες για αποδομηση μιας εξουσιας στα ματια του λαουτζίκου. Τα τρωτα και ευαίσθητα σημεια του Ερντογαν είναι το εξωτερικο ισοζυγιο και οι κακες σχεσεις με ισραηλ. Σαν να παει γυρεύοντας που τοσα χρονια τα αφηνε να κακοφορμιζουν. ΣΥΜΦΩΝΩ με το β μερος της αναλυσης σας. Μακαρι να μεινει στην εξουσια για πολύ καιρο γιατι ο Γκιουλεν μπυ θυμιζει Ανδρεα Παπανδρεου και ΠΑΚ. Επι Ερντογαν και Νταβουτογλου τα τελευταια 4 χρονια, ενώ ειμαστε στο πατωμα ανίσχυροι και επαιτες, γνωρίσαμε τις λιγοτερες προκλησεις (εις βαρος μας). Εξηγειστε γιατι μεταξυ ΟΚΤ08και ΑΠΡ09 ειχαν καταρρακωσει τη χωρα και τον Κωστακη με α) επι 7 μηνες καθημερινη κολαση από πολλα πολλα Α/ΦΗ συγκλινοντα σε Φαρμακονησι Φουρνους Αγαθονήσι εχοντας εισερθει απο διαφορετικα σημεια του ΦΙΡ και εξερχομενα πετωντας στα 100 μ υψος και σπαζοντας τα τζαμια των 3 νησιων (δηλ όχι συνηθεισμενες εκπαιδευτ. πτησεις) Β) επι 7 μηνες καραβιες 300 λαθροεισβολεων κάθε νυχτα εκει !!!! Τυχαιο; Μετα σταματησαν. Ο Καραμανλης ηταν ασχετος κι ανίκανος, η αριστερη αντιπολιτευση τον ειχε διαλυσει (αντι να την λιωσει με τα ΜΑΤ και τη πιεση στα μηντια), τα μηντια επαιζαν 24/24 «Βατοπαιδι του 2005-6» αλλά διαβλεπω και περιεργα άλλα φαινομενα σαν κι αυτό (τριγωνο φουρνων) όπως και τις 5-6 απαγωγες επιχειρηματιων, 3 αποδράσεις από φυλακες, καθημερινα μαζικα νυχτερινα καψιματα ΑΤΜ και εκθέσεων αυτοκινητων, κάθε νυχτα επι 7 μηνες! Μετα όλα σταματησαν… Εγω δε πιστευω ότι καποιοι του «εγνεψαν » να φυγει, όπως με τις Ταχριρ και τα «σκανδαλα υι]ων υπουργουν» γνεφουν στον Ερντογαν να τα μαζευει (ή όπως επι Παπαδοπουλου (73)) κλπ. Γραψτε μας για τα φαινομενα αποσταθεροποίησης και ποιους πυλωνες εξουσιας πρεπει ενας πρωθυπουργος να εχει στεγανοποιησει για να μη γκρεμιστεί σαν χάρτινος πυργος.

 3. Θα περιμένουμε τις εξελήξεις να δουμε αν θα επιβεβαιωθούν τα ‘οσα λέγονται και ακούγονται.Ειναι δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν μπορεί εύκολα να κάνει κρίσεις ο καθένας.Αν γίνει κάτι,ας γίνει για το καλό της πατρίδας μας ,της ΕΛΛΑΔΑΣ και της ΚΥΠΡΟΥ.αναμένομεν

 4. Mιχάλη αφού διαβάζεις τα τηλεγραφήματα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταλαβαίνουμε γιατί έγραψες όσα έγραψες.Καλή Χρονιά σου, αλλά μην εκτίθεσαι τόσο άτσαλα.

 5. Την ανάλυση την βρίσκω σε μεγάλο βαθμό ακριβή. Αυτή ήταν και η δική μου ανάλυση που περιλαμβάνω στο βιβλίο μου Παγκοσμιοποιηση, Νέα Τάξη, Ελληνισμός. Θα κάνω μερικά σχόλια.
  Δεν αναφέρεται η περίπτωση του Αχμέτ Νταβούτογλου, που είναι ή ήταν έως προχθές ο μέντορας του Ερντογάν. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι εκείνος που ξεσήκωσε τον Ερντογάν και τον οδήγησε στην αλλαζωνία, ότι θα μπορούσε να αναστείσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσεταιριζόμενος τον αραβικό κόσμο από τη μια και ακολουθώντας μια «ήπιας μορφής» επεκτατική πολιτική στα Βαλκάνια. Ο Ερντογάν οδηγήθηκε από τον Νταβούτογλου στην αλαζωνία και την οίηση, ότι αν ερχόταν σε απευθείας αντιπαράθεση με το Ισραήλ, θα μπορούσε να προσεταιριστεί τις αραβικές χώρες. Δεν υπολόγισε καλά το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι, που είναι πανίσχυρο απ’ όλες τις απόψεις και πολιτικά και στρατιωτικά και διπλωματικά. Αυτός είναι ο τάφος του. Ο Νταβούτογλου κρύβεται γιατί το όνειρό του με το στάτηγικό βάθος, όποιος το διάβασε, οδήγεί κατ’ ευθείαν στην καταστροφή. Η Τουρκία δεν μπορεί με τίποτε και σε κανέναν τομέα, ακόμη και στον στρατιωτικό να τα βάλει με το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αδιαμβισβήτητα. Καλό είναι να διαβάσει κανείς το βιβλίο μου, όπου αναλύω όλα αυτά τα θέματα. Έγραφα μάλιστα ότι θα έπρεπε να ανάψουμε καντήλι στον Νταβούτογλου και τον Ερντογάν, γιατί ήρθαν σε αντίθεση και έχθρα με το Ισραήλ. Έτσι, ενώ πρώτα το Ισραήλ ήταν μαζί με την Τουρκία εναντίον μας και φυσικά και εναντίον της Κύπρου, άλλαξε στάση, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να περικυκλωθεί από ισλαμικά κράτη. Ή μόνη του διέξοδος ήταν προς τη Δύση η Κύπρος και η Ελλάδα και προς την Ανατολή οι Κούρδοι. Αυτοί είναι η στατηγικοί του εταίροι.
  Όμως κι εδώ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν θα αποκατασταθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, όταν φύγει από την εξουσία ο Ερντογάν και έρθουν ίσως οι Κεμαλιστές. Εκεί υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα και Κύπρο. Ελπίζω και πιστεύω και θωρώ ότι ποτέ δεν θα αποκατασταθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, γιατί χάθηκε η εμπιστοσύνη στο ισλαμικό κράτος που λέγεται Τουρκία. Το Ισραήλ έχει περισσότερο συμφέρον να έχει ως στρατηγικό εταίρο την Κύπρο και την Ελλάδα και μάλιστα μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου και πετρελαίου, παρά με την Τουρκία, που μάλλον θα είναι και θα παραμείνει ένας ασταθής σύμμαχος και καμιά φορά και στο μέλλον πάλι αναξιόπιστος και αλλοπρόσαλος.
  Τελικά δεν συμμερίζομαι οπωσδήποτε το τελικό συμπέρασμα του γράφοντος, ότι καλύτερα είναι για την Ελλάδα ένας Ερντογάν, παρά κάποιος άλλος. Αυτό βέβαια μέλλει να αποδειχτεί στην πράξη.
  Οι έως τώρα ενδείξεις από το Ισραήλ αποδεικνύουν ότι δεν προκειται να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, τουλάχιστον όπως ήταν πρώτα.
  Υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον ισχυρισμό μου. Το κουρδικό. Στην Ανατολή οι Ισραηλινοί χρείάζονται ένα μεγάλο και ισχυρό Κουρδιστάν ως στρατηγικό εταίρο παρά την Τουρκία.
  Βρισκόμαστε σε ανακατατάξεις στην περιοχή και μ’ αυτήν την έννοια μπροστά σε ένα νέο Ανατολικό Ζήτημα. Πως ακριβώς θα εξελιχτούν τα πράγματα δεν γνωρίζουμε ακόμη. Μόνο πιθανά σενάρια μπορούμε να κάνουμε.
  Και ένα τρίτο και τελευταίο. Το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι αρχίζει και αναπτύσσει σχέσεις με την Ρωσία, που κάποια στιγμή, έτσι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα αναδειχτεί η μεγάλυτερη παγκποσμια δύναμη, τη στιγμή μάλιστα που υποχωρεί σταδιακά,λόγω οικονομικής αδυναμίας η Αμερική από την παγκόσμια σκηνή. Ο πολυπολικός κόσμος ήδη βρίσκεται προ των πυλών. Τι θα ακολουθήσει μετά είναι ακόμη νωρίς να πούμε. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ότι ίσχύει σήμερα, μπορεί να μην ισχύει αύριο. Οι εκπλήξεις θα διαδέχονται η μία την άλλη. Μερικές σταθερές περίπου ανέπτυξα προηγουμένως.

 6. Ο Ερντοάν θα παραμεριστεί όπωσδήποτε. Κατόπιν σειρά έχει ο ίδιος ο Ομπάμα. Τα γεράκια θα επανέλθουν δριμύτερα, και μάλιστα πολύ σύντομα. Ο τελευταίος που θα δώσει μάχει ενάντια στη μονοπολική παγκοσμιοποίηση είναι η Ρωσία, ίσως και η Κίνα.
  Διαβάστε την ομιλία του Χάρολντ Πίντερ για το Νόμπελ του 2005 και θα καταλάβετε.

 7. ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΛΛΑ » ΑΙΓΥΠΤΟΣ» ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ……ΑΜΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΦΩΤΙΑ………..ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ……

 8. Ε οχι να παρακαλαμε και να μεινει ενας ισλαμιστης/ακροδεξιος στην εξουσια της Τουρκιας!! Γιατι; Για τα εγκληματα που εχει κανει στην Τουρκια; Που εχει φερει τη χωρα 200 χρονια πισω; Για τα ελληνικα σχολια που εκλεισε, τα ισλαμιστικα που ανοιξε; Αν θελουμε καποια στιγμη να καταφερουμε να ριξουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους τονους με την Τουρκια και οχι να »κουμπαριαζουμε» για τα ματια του κοσμου θα πρεπει να ευελπιστουμε να ανεβουν στην εξουσια ανθρωποι μορφωμενοι και μετριοπαθεις. Μπας και μπορεσουμε και συζητησουμε πολιτισμενα και λυσουμε τα προβληματα μας και μειωσουμε (αν μας αφησουν) τους ρημαδοεξοπλισμους (και οι 2) και πεσει λιγο χρημα και στις 2 χωρες αντι να πηγαινουν σε S-300,Fadom,ακηδες,υποβρυχεια…Ηθικα και αντικειμενικα και μονο δεν πρεπει να θελουμε τετοιους ανθρωπους στην εξουσια καμιας χωρας…

 9. Σας τιμά το γεγονός ως αναλυτή που τολμάτε και κάνετε την πρόβλεψη ότι ο κ.Ερντογάν δε θα έχει καλό τέλος. Θα σας τιμήσει ακόμα παραπάνω η πρόβλεψη αυτή εάν βγει σωστή.

  Ωστόσο, εάν τελικά αποδειχθεί λανθασμένη και εσείς δεν παραδεχτείτε το λάθος σας, αυτό δε θα σας τιμήσει καθόλου. Σας το γράφω γιατί πολλοί (κ.Αρβελέρ, κ.Καμπουράκης) έχουν προβλέψει πολλά που δε συνέβησαν ποτέ και μετά έκαναν την πάπια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here