Θάνου: Ποια είναι η νέα (κατά πάσα πιθανότητα) υπηρεσιακή πρωθυπουργός

0
10

Oι πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν σε νέα εκλογική αναμέτρηση έφεραν στο προσκήνιο την θεσμική υποχρέωση της νέας Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού για το μικρό διάστημα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έτσι, μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών και όπως το σύνταγμα προβλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανοίξει το δρόμο για την συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την κυρία Θάνου.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο τις δραματικές ημέρες του περασμένου Ιουλίου, θα είναι η πρώτη γυναίκα που έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός με πολυετή συνδικαλιστική δράση στο δικαστικό σώμα και εκφρασμένες δημόσια θέσεις κατά των μνημονιακών νόμων των τελευταίων ετών, θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα στην εκλογική αναμέτρηση με λίστα αυτή τη φορά, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει γεννηθεί το 1950 στη Χαλκίδα, έχει τρία παιδιά, σπουδές στη Νομική αλλά και μεταπτυχιακές στη Σορβόννη ενώ έχει μετάσχει σε πολλά νομικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διδάσκει τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών Αστικό Δίκαιο.

Η κυρία Θάνου το 2014 έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου από την τότε κυβέρνηση και συνταξιοδοτείται μετά την παρέλευση διετίας, το 2017. Επελέγη πρόσφατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ως πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με πολλαπλά κριτήρια.

Ανήκε στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου και είχε υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα αλλά επιπλέον είχε στο πλαίσιο των δικαστικών της καθηκόντων ταχθεί κατά νόμων δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταξύ άλλων κρίνοντας αντισυνταγματικό το λεγόμενο χαράτσι για τα ακίνητα.

Η ίδια είχε απευθύνει, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σε ευρωπαίους ομολόγους της για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να διατρανωθεί η αντίθεση σε μνημονιακά μέτρα, δεχόμενη κριτική για τις κινήσεις της αυτές ως αντίθετες με τα δικαστικά της καθήκοντα.

Η κυρία Βασιλική Θάνου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα μας που θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά το τέλος των διευρευνητικών εντολών και θα επιστρέψει, εφόσον το επιθυμεί, στα δικαστικά της καθήκοντα με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η ίδια επιθυμεί να ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντά της με συνέπεια και να καταδείξει στην πράξη ότι στο πλαίσιο των θεσμικών της καθηκόντων θα εμπνέεται από τις δικαστικές αρχές της ισότητας και της ισονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here