Το θέατρο του παραλόγου επανέρχεται…

0
3

Ο όρος «θέατρο του παραλόγου» επινοήθηκε από τον κριτικό Μάρτιν Έσλιν και πολλοί γνωστοί ευρωπαίοι θεατρικοί συγγραφείς Ιονέσκο, Μπέκετ, Ζενέ, Πιραντέλλο ασχολήθηκαν με θέματα μοναδικά και τεχνικές που προχωρούν πέρα από τον όρο «παράλογο». Το θέατρο αυτό ξεφεύγει, από τη φύση του , από τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες, καταστάσεις και ό,τι είναι συνδεδεμένο με θεατρικές συμβάσεις. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, όταν ο Β/ Παγκόσμιος Πόλεμος απείλησε την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Στην εποχή μας, όπου ο οικονομικός πόλεμος μαστίζει και απειλεί τους λαούς, το θέατρο του παραλόγου ξανανθίζει. Ο παραλογισμός και η παραδοξότητα χαρακτηρίζουν τόσο τα σχέδια των Ευρωπαίων για τους λαούς του Νότου όσο – και πολύ περισσότερο –την πολιτική τη σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, που προσπαθώντας να συντονιστεί , μπορεί να διεκδικήσει επάξια μια θέση στο βιβλίο «Γκίνες».

Μια από τις πιο παράδοξες απαιτήσεις των Ευρωπαίων είναι η σύνταξη στα 72, όταν μάλιστα το «προσδόκιμο επιβίωσης» συνεχώς χαμηλώνει. «Προσδοκάται επιβίωση» ή… «Ανάσταση νεκρών»; Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς επιστήμονες ο καρκίνος προβλέπεται να παρουσιάσει έξαρση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Γιατί δεν μας λένε εξαρχής την αλήθεια ότι σχεδιάζουν, δηλαδή, την κατάργηση της σύνταξης ;

Αντίστοιχη ενδεικτική παραδοξότητα από την πλευρά των Ελλήνων αποτελεί ο τρόπος αύξησης του ΦΠΑ. Το παραδοσιακό ελληνικό σουβλάκι θα γίνει η μόνιμη τροφή των…συνταξιούχων, καθώς το…ανάλατο σουβλάκι(υποχρεωτικό για τους έχοντες υψηλή πίεση) κοστίζει λιγότερο από το αλατισμένο. Και οι νέοι …θα συνοδεύουν…την αλατιέρα !

Αν συνεχίσουμε έτσι, θα πρέπει να βγουν οι τρελοί από τα φρενοκομεία και να δώσουν τη θέση τους στους…σώφρονες !

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΒαθιές τύψεις εξέφρασε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Επόμενο άρθροO Τομ Χανκς στην Αντίπαρο (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here