Θεοδωράκης: Δε λιγουρεύομαι υπουργεία -Η Ζωή κορυφαίο πρόβλημα

0
14

Eντονότατη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί ο ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι υπουργοί προωθούν φωτογραφικές διατάξεις, και πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα συγκρούονται μεταξύ τους χωρίς να παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια επαναστατική κυβέρνηση ρεαλιστών. Χωρίς λαϊκιστές αλλά με ανθρώπους που γνωρίζουν», σημειώνει χαρακτηριστικά, και απορρίπτει κάθε πιθανότητα συμμετοχής του Ποταμιού στη σημερινή κυβέρνηση.

«Δεν λιγουρευόμαστε υπουργεία. Τι θα άλλαζε αν το Ποτάμι έπαιρνε σήμερα ένα-δύο υπουργεία; Τίποτε δεν θα άλλαζε», υπογραμμίζει, με τρόπο που επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός του το είχε προτείνει κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα οξύς είναι με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την οποία υποστηρίζει ότι εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε μερικά σημεία της συνέντευξή του στη Real News:

ΕΡ: Ποια είναι η δική σας πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΠ: Να μην καθυστερεί άλλο τον έντιμο συμβιβασμό, στον οποίο αναφέρθηκε. Και να πάψουν οι υπουργοί του να μαλώνουν μεταξύ τους και να πάρουν αποφάσεις για το κοινό καλό και όχι για τις συντεχνίες, τα συμφέροντα και τις συνιστώσες τους. Ούτε μια λέξη δεν έχει πει η κυβέρνηση για την ανεργία. Ούτε μία λέξη! Πώς θα μειωθεί λοιπόν η ανεργία, με ευχές και λιτανείες;

ΕΡ: Πάντως η κυβέρνηση λέει ότι παράγει πρωτοφανές έργο. Για πρώτη φορά ήταν ανοιχτή η Βουλή και την Μεγάλη Πέμπτη.

ΑΠ: Το θέμα είναι οι προτεραιότητές σου. Στη Δικαιοσύνη νομοθετούν για δύο ανθρώπους! Επί λέξει το είπε ο κ.Παρασκευόπουλος: «Η διάταξη αφορά δύο φυλακισμένους». Αυτή είναι η προτεραιότητα στην Δικαιοσύνη; Ή ήταν προτεραιότητα να δώσουν 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, όταν για την ανθρωπιστική κρίση έδωσαν όλα κι όλα 200; Πεντακόσια εκατομμύρια και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό! Τα διπλάσια λεφτά από όσα έδωσαν άλλα κράτη για το ίδιο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Οι παλιές γνωστές ιστορίες, δηλαδή.

ΕΡ: Θα συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Η χώρα έχει ανάγκη από μια επαναστατική κυβέρνηση ρεαλιστών. Χωρίς λαϊκιστές αλλά με ανθρώπους που γνωρίζουν. Δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος να λέει «θα παραχωρήσουμε τον ΟΛΠ στους Κινέζους» και ο υπουργός να απαντάει «εγώ και οι συνδικαλιστές δεν θέλουμε τους Κινέζους». Αυτά πρέπει να λύσει ο πρωθυπουργός και δεν τα λύνει. Προχθές ο Κινέζος πρέσβης με ρωτούσε «τι θα γίνει επιτέλους με το λιμάνι;». Πείτε μου εσείς τι πρέπει να του απαντήσω.

ΕΡ: Ο Αντώνης Σαμαράς λένε ότι σκέφτεται τη δημιουργία ευρωπαϊκού μετώπου μαζί με εσάς και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τι απαντάτε;

ΑΠ: Νιέτ, μιας και είναι της μόδας τα ρωσικά. Το κάθε κόμμα έχει τον προορισμό του. Μπορεί με κάποιους να μας ενώνει η Ευρώπη, αλλά μας χωρίζουν πολύ περισσότερα. Ο τρόπος που χειρίστηκαν την εξουσία τους, ας πούμε.

ΕΡ: Ούτε θα συγκροτήσετε μέτωπο λογικής με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο;

ΑΠ: Το Ποτάμι δεν κατέβηκε στην πολιτική για να παίζει λέγκο. Είμαστε ανοιχτοί, συζητάμε – ο κ. Βενιζέλος από τότε που έχασε την εξουσία κάνει σωστές επισημάνσεις – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα χτίζουμε μαζί πύργους στην άμμο.

ΕΡ: Σε μια οικουμενική κυβέρνηση θα συμμετείχατε; Ή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

ΑΠ: Νομίζω ότι ήμουν σαφής στη Βουλή. Δεν πιστεύω στις τεχνητές συγκολλήσεις. Ή εσείς φαντάζεσθε ότι μπορούμε να έχουμε πρόεδρο της κυβέρνησης τον Τσίπρα με αντιπροέδρους τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο ή τον Θεοδωράκη; Αστεία πράγματα.

ΕΡ: Κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό;

ΑΠ: Η λαϊκή εντολή δόθηκε στον κ. Τσίπρα και αυτό πρέπει να το σεβαστούν όλοι. Και πρωτίστως ο ίδιος, βέβαια, και να πάρει τις αποφάσεις του.

ΕΡ: Όταν λέτε «να πάρει τις αποφάσεις του» τι εννοείτε;

ΑΠ: Να γίνει ποιος ενεργός. Να μην αφήνει τις εκκρεμότητες να σέρνονται. Δέκα μέρες μαλώνουν οι υπουργοί του για την κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Ο ένας λέει να εφαρμοστεί ο νόμος και ο άλλος λέει «κάντε υπομονή, κάποια στιγμή θα κουραστούν και θα φύγουν». Ξέρετε, παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι δεν είναι ανάγκη να παρεμβαίνεις στις αντιθέσεις των υπουργών σου. Τους αφήνεις να τσακώνονται και όποιος επικρατήσει. Σήμερα, όμως, η πολιτική έχει μπει στον επιταχυντή της Ιστορίας. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς αποφάσεις, κάποιοι υποφέρουν.

ΕΡ: Εδώ όμως υπάρχει μια αντίφαση. Από την μια λέτε «αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά» και από την άλλη «εγώ δεν θα συμμετάσχω σε μια άλλη κυβέρνηση».

ΑΠ: Λέω αυτό που έλεγα από την πρώτη στιγμή. Το Ποτάμι δεν λιγουρεύεται υπουργεία. Προτείνει, όμως, συνεχώς λύσεις προς όφελος των πολλών. Δεν μπορείς να κυβερνάς την Παιδεία στην γραμμή μιας κομμουνιστικής συνιστώσας. Δεν μπορείς να κάνεις μεταναστευτική πολιτική με τις θεωρίες των παππούδων σου. «Όλοι οι καλοί χωράνε»! Που χωράνε; Δεν μπορείς να συγκρούεσαι άσκοπα με την Τουρκία χωρίς να προβλέπεις τι θα γίνει στο Αιγαίο. Αν η Τουρκία ανοίξει τα στρατόπεδα προσφύγων που έχει, τα νησιά μας θα πνιγούν με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδιάζουν τίποτα για όλα αυτά οι υπουργοί; Ή σκέφτονται μόνο τις παρελάσεις για την 28ης Οκτωβρίου;

ΕΡ: Θα επιμείνετε στην άποψή σας να μην συμμετάσχετε σε επιτροπές που προεδρεύει η κυρία Κωνσταντοπούλου;

ΑΠ: Η πρόεδρος της Βουλής εξελίσσεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα. Ό,τι προεδρεύει το καταστρέφει. Δεν το λέω εγώ. Το λέει όλη η αντιπολίτευση – πλην Χρυσής Αυγής – και συμφωνεί μαζί μας και ένα τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βαρουφάκης είπε δημόσια στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου ότι έχουμε δεσμευτεί να μη μιλάμε για κούρεμα και εκείνη μεσούσης της διαπραγμάτευσης ζητάει διαγραφή του χρέους. Τορπιλίζει, δηλαδή, κανονικά την προσπάθεια της κυβέρνησης.

ΕΡ: Την ψηφίσατε, όμως.

ΑΠ: Την ψηφίσαμε γιατί μας το ζήτησε ο πρωθυπουργός. Να κάνουμε μια αρχή συναινετική. Και όταν του επισήμανα ότι η κ. Κωνσταντοπούλου είναι εριστική και συγκρουσιακή, είπε ότι «ως πρόεδρος της Βουλής θα πολιτευθεί διαφορετικά». Και τώρα βλέπει και αυτός ότι μερικοί άνθρωποι δεν αλλάζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here