Θεοδωράκης: To Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, αλλά αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης Τσίπρα

0
10

 

«Η Ελλάδα δεν θέλει να επιστρέψει ούτε στο παρελθόν του κ. Τσίπρα, ούτε στο παρελθόν του κ. Μεϊμαράκη», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος χαρακτήρισε «μπαγιάτικο παραμύθι» το ποιος θα σώσει την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη διάρκεια μιας «διαφορετικής» συγκέντρωσης που πραγματοποίησε «το Ποτάμι» στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο Κήπου των Εποχών, στη Νέα Παραλία.

Ο κ. Θεοδωράκης που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων της πόλης εξήγησε τις θέσεις και τις προτάσεις του ενόψει των εθνικών εκλογών και εξέφρασε την άποψη ότι «ο λαός πρέπει να σκεφθεί ποιος του έλεγε αλήθεια και ποιος ψέμματα και να αποφασίσει να ψηφίσει βάσει αυτού».

Εξαπολύοντας επίθεση στον τέως πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος για τη χώρα αλλά αποτέλεσμα της 7μηνης διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες. Το θράσος του κ. Τσίπρα είναι μεγάλο. Οι επιλογές του ήταν όλες ή σχεδόν όλες αποτυχημένες. Το παραδέχεται και εκείνος. Η Ελλάδα δεν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν. Ούτε στο παρελθόν Τσίπρα – ούτε στο παρελθόν Μεϊμαράκη» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Πρέπει η συμφωνία που έγινε, να τηρηθεί. Δε λέμε ψέματα ότι μπορεί η Ελλάδα να την αθετήσει χωρίς ζημιές» πρόσθεσε. «Είχαμε ένα πολιτικό σύστημα που λιαζόταν, αντί να δουλεύει. Που φοβόταν το πολιτικό κόστος, αντί να τολμά. Μπορεί τα προβλήματα να είναι δικά τους δημιουργήματα. Οι λύσεις όμως, πρέπει να είναι δικές μας. Δεν μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Εμείς λέμε συμμαχία με αυτούς που τόλμησαν. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό το μνημόνιο μπορεί να μην είναι το τελευταίο, αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του διατύπωσε προτάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως:

-Κανείς να μην γίνεται υπουργός αν δεν έχει ένσημα πέντε χρόνων.

-Δύο συνεχόμενες βουλευτικές θητείες με τέσσερις το ανώτερο συνολικά.

-Καμιά σύνταξη από τη Βουλή.

-Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

-Όχι νέοι φόροι.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Κατάργηση του ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 30.000 ευρώ.

-Ελεύθερες και χωρίς κανέναν φόρο μεταβιβάσεις ακινήτων.

-Διανομή του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.

-Αποκρατικοποιήσεις με διαφάνεια μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης.

-Επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις με λευκό μητρώο.

-Κίνητρα στους αγρότες να διαθέτουν τα προϊόντα του μέσω ομάδων παραγωγών.

-Άμεση αναθεώρηση του τρόπου χορήγησης του ποσού των 2 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους «πονηρούληδες».

-Ενιαία αρχή προμηθειών.

-Πρότυπα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

-Μη κρατικά Πανεπιστήμια.

-Όχι ανοιχτά σύνορα, αλλά ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

-Όχι ανοιχτές φυλακές, αλλά ένα δίκαιο σωφρονιστικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη δική του διαδρομή ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε: «Ποτέ δεν υπήρξα άνθρωπος κανενός. Ήρθα στην πολιτική για να φύγω όχι για να πάρω σύνταξη. Οκτώ χρόνια θα με έχετε ακόμα».

Προς το τέλος ένας από τους παριστάμενους επιτέθηκε λεκτικά στον κ. Θεοδωράκη, επειδή ψήφισε το Μνημόνιο και ο επικεφαλής του Ποταμιού του απάντησε: «Εμείς που τολμάμε να κάνουμε δημόσιες συζητήσεις δεν μας φοβίζουν οι λίγοι που κραυγάζουν«.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου και Κατερίνα Μάρκου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here