Θερινές πολιτικές εκπτώσεις

9
103

Το νου σας αδέλφια

Τα μελτέμια άρχισαν

Φέτος νωρίς

Μάρκος Δεληγιάννης, Μελτέμια

Τα περί δημοψηφίσματος θα έχουν ενδιαφέρον μόνον αν το ερώτημα που θα απευθύνεται στον ελληνικό λαό (στο πλαίσιο της διαφάνειας, της διαύγειας κλπ) θα είναι:

«Θέλετε, ναι ή όχι, να σας κυβερνήσει ένας 4ος Παπανδρέου ή ένας 3ος Καραμανλής;» Για να δούμε πόσο αντέχει το (τάχατες) φιλολαϊκό πολιτικό σύστημα να δεχτεί την πραγματική βούληση του λαού.

– Η -λόγω του Μεσοπρόθεσμου ή καλύτερα, με πρόσχημα το Μεσοπρόθεσμο- υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια λίγων υπουργών θυμίζει αυτοκρατορική Ρώμη (όπου οι ίντριγκες, οι δολοφονίες, η απαξίωση της Συγκλήτου τελικά οδήγησαν στην πτώση της ρωμαϊκής κυριαρχίας). Ας το ‘χουν στο νου τους αυτό οι κάθε είδους οφιτσιούχοι, εκατόνταρχοι και λεγεωνάριοι. Σωτήρες της Πατρίδας δια παρακάμψεως της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν.

– Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν κάποιοι της «πιάτσας» έστηναν παιχνίδια στο ποδόσφαιρο αλλά αν -μέσω αυτών εκινείτο και πολιτικό χρήμα. Ιστορίες διασυνδέσεων (καταζητούμενων, φυλακισμένων) αρχηγών λαοφιλών ομάδων με πολιτικούς (υπουργούς) πρώτου μεγέθους όλοι γνωρίζουν. Άρα οι δηλώσεις – φούσκες περί κάθαρσης διαφόρων αδαών «κηπουρών» ουδεμία σημασία έχουν αν εξεταστούν (και δεν «θαφτούν» όπως στην περίπτωση της SIEMENS) οι υπόγειες διακλαδώσεις του πολιτικού και του ποινικού (υπέρ/υπό)κοσμου.

– Ως την ώρα το σύνθημα «Πρώτα ο πολίτης» το είδαμε να εφαρμόζεται στην περικοπή μισθών, συντάξεων, στις απολύσεις, στην ανεργία κλπ.

Οσονούπω θα το δούμε σε πλήρη εξέλιξη στην ποινικοποίηση της φτώχιας. Η κυβέρνηση απειλεί να μπουν –πρώτα οι πολίτες, ποτέ οι πολιτικοί- στη φυλακή οι: Xούλιγκαν, μικροφειλέτες, αγανακτισμένοι, ταξιτζήδες, και ενγένει  όσοι δεν χωράνε στο Μνημόνιο της Νέας Ελλάδας. Προσοχή: Tο μπούμερανγκ είναι αυτεπίστροφο παιχνίδι.

Υ.Γ: Τους θερινούς μήνες κυκλοφορούν έρωτες, γιούχα, και νόμοι. Το φθινόπωρο θα κυκλοφορούν μόνον οι έχοντες ή οι εναπομείναντες.

*Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ. Πανούση
  Όσα αποτυπώνετε στο κείμενό σας είναι αναμφισβήτητα σωστά.
  Νομίζω όμως ότι ως μέλος της ανώτατης εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας έχετε όχι μόνον την υποχρέωση αλλά και το καθήκον να διατυπώσετε και να παρουσιάσετε την πρότασή σας περί του αντιθέτου, δηλαδή πως με εφικτό και ρεαλιστικό τρόπο θα καταφέρουμε να ΜΗΝ συμβαίνουν όσα διαπιστώνετε στο κείμενό σας.
  Ως δάσκαλος οφείλετε να συμβάλετε στην χάραξη και οριοθέτηση της διαδρομής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε σαν κοινωνία, όχι σαν κράτος ή έθνος, ώστε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Διαφορετικά, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν θα διαφέρετε και πολύ από αυτούς που μέμφεστε για το κατάντημά μας.
  Πιστεύω ότι στο σημείο που έχουμε φθάσει είναι απαραίτητη η συμβολή όλων για να αλλάξουμε νοοτροπίες, διαφορετικά θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις δεκαετίες του 50 & 60, με ότι αυτό συνεπάγεται …

 2. Κε Πανούση έχω διαβάσει τα κείμενά σας και θέλω να σας πω κάτι εδώ και πολύ καιρό: Έχώ πάθει πλάκα με το πόσο πολύπλευρα βλέπετε τα πράγματα, σ’ ετούτον τον μονόπλευρο κόσμο!

 3. Κύριε Πανούση είστε σε όλα σωστός!
  Ειδικά το δημοψήφισμα, εμένα μου φέρνει στο νου άλλες εποχές.
  Απλά θα αναφέρω, πως αν και διώχθηκα από τη χούντα, στο δημοψήφισμα ψήφισα συνειδητά(;) ΝΑΙ γιατί το δίλλημα ήταν χούντα ή βασιλιάς.
  Με κάποια παρόμοια διλλήματα θέλουν και σήμερα να μας μπερδέψουν, αλλά ξεχνούν ότι ο κόσμος πλέον ξύπνησε.

 4. Δύο προτάσεις :

  1. Με αφορμή το επικείμενο δημοψήφισμα του φθινοπώρου :
  Τι ισχύει μέχρι τώρα : το ΑΝ, το ΠΟΤΕ και ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΘΕΜΑ θα γίνεται δημοψήφισμα, εξαρτάται αποκλειστικά από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία.
  ΑΥΤΟ είναι που πρέπει ν’ αλλάξει.Γιατί υπονομεύει την ίδια την ιδέα των δημοψηφισμάτων.
  Πρέπει δηλαδή ν’ απαιτήσουμε να αναγνωρίζεται με νόμο η δυνατότητα να γίνεται δημοψήφισμα ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, για ζήτημα ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι μόνον η κυβέρνηση.
  Π.χ. αν ένας συγκεκριμένος αριθμός πολιτών ( ενδεχομένως από 300.000 υπογραφές και άνω ) ζητάει δημοψήφισμα για ένα ζήτημα, να προκηρύσσεται δημοψήφισμα για αυτό το ζήτημα.
  2. Όσον αφορά τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του πολιτικού μας συστήματος :
  Η Υ-Π-Ο-Ψ-Η-Φ-Ι-Ο-Τ-Η-Τ-Α για το βουλευτικό αξίωμα να μην δίνεται από τους αρχηγούς των κομμάτων στους εκλεκτούς τους, διότι έτσι ουσιαστικά εκλέγουμε ήδη εκλεγμένους ! Η υποψηφιότητα πρέπει να δίνεται από τους ίδιους τους πολίτες (με εκλογές στις τοπικές κοινωνίες ) σε ΧΙΛΙΟΥΣ υποψήφιους πανελλαδικά : από αυτούς τους χίλιους επιλεγμένους από τον λαό, να προκύπτουν ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ οι τριακόσιοι βουλευτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here