Την Κυριακή ψηφίζεται ο «κόφτης»

0
4

 

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών, το υπέρ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια και τους νέους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα ξεκινήσει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές την Πέμπτη (19/5) και η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (20/5).

Το Σάββατο (21/5) θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και την επόμενη ημέρα, Κυριακή (22/5) θα ψηφιστεί, με βάση τον προγραμματισμό, περίπου στις 6 το απόγευμα.

Το νομοθέτημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη αργά το βράδυ ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί.

Η μορφή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πώς θα λειτουργεί ο «κόφτης»:

– Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

– Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.

– Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

– Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. ‘Αρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι.

– Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, κι αυτό διότι:

– Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)

– Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%

– Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here