Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων του Εγκέλαδου – Η συγγνώμη του διασώστη (ΒΙΝΤΕΟ)

0
15

 

Στις 12.30 το μεσημέρι ξεκίνησε η επίσημη τελετή για την κηδεiα των πρώτων θυμάτων του σεισμού στην κεντριkή Ιταλία.

Σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των Απεννίνων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, συγγενείς, τραυματίες και οι ίδιοι, είπαν αντίο στους πρώτους 35 νεκρούς.

Ξεχώρισε το φέρετρο της εννιάχρονης Τζούλιο που το σώμα της προστάτευσε την πεντάχρονη αδερφούλα της Τζόρτζια η οποία βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια.

Σε μήνυμα που κόλλησε με σεολοτέιπ πάνω στο φέρετρο ένας διασώστης συγκλονιζει: «Συγγνώμη αν ήρθαμε πολύ αργά (…) αλλά θέλω να ξέρεις από εκεί ψηλά ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να σε βγάλουμε από κει. Όταν θα γυρίσω στο σπίτι μου στη Λ΄Άκουιλα θα ξέρω ότι ένας άγγελος με κοιτάζει από τον ουρανό«.

Μερικές από τις οικογένειες επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή και να κηδέψουν νωρίτερα τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλη μία τελετή, χωρίς τις σορούς, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για τα θύματα του Ακούμολι και κυρίως του Αματρίτσε.

«Κύριε, πού είσαι;» ήταν η κραυγή αγωνίας του επισκόπου του Άσκολι Πιτσένο Τζοβάνι Ντ’ Ερκολε που προέτρεψε τους πιστούς: «Μην φοβάστε να φωνάξετε τον πόνο σας, αλλά μην χάσετε την ελπίδα. Μαζί θα οικοδομήσουμε και πάλι τα σπίτια και τις εκκλησίες μας, θα ξαναδώσουμε ζωή στη γη μας αυτή».

«Θέλησα να περπατήσω μέσα στα ερείπια, αμέσως μετά τον σεισμό και να βρω τον σταυρό της εκκλησίας μας, που ήταν κάτω από τα συντρίμμια. Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες», είπε με έμφαση ο επίσκοπος της περιφέρειας Μάρκε.

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα θέλησε να μιλήσει και να αγκαλιάσει όλους τους συγγενείς των θυμάτων, με εμφανή συγκίνηση. Τώρα όλα τα φέρετρα πρόκειται να μεταφερθούν και να ταφούν στους ιδιαίτερους χώρους καταγωγής τους. Οι συγγενείς ζήτησαν με επιμονή να επιλεγούν, όταν είναι δυνατόν, τα νεκροταφεία των διαφόρων χωριών -έστω και αν έχουν υποστεί ζημιές- για να μπορέσουν να επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here