Θύελλα για τον Ξυδάκη και το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά

0
5

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, για τον μήνα του ραμαζανιού, αλλά για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη η προκλητική αυτή ενέργεια «δεν είναι κάτι το τραγικό»

Καθημερινά διαβάζεται το κοράνι και γίνονται θρησκευτικές συζητήσεις για το Ισλάμ, στο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε μετατρέψει σε μουσείο από το 1934, ωστόσο για τον Έλληνα υπουργό «το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν δείχνει έλλειψη σεβασμού». Όπως υποστήριξε ο κ. Ξυδάκης «έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες».

Λίγο αργότερα, πάντως, έγινε αντιληπτή από το Μέγαρο Μαξίμου η απίθανη «γκάφα» του κ.Ξυδάκη και δόθηκε εντολή να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, η οποία αναφέρει: «Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού. Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here