Τι αλλάζει από σήμερα στη φορολόγηση των Ι.Χ

0
6

 

Από σήμερα, 1η Ιουνίου 2016, τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης των ΙΧ αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων που προβλέπει ο νόμος 4389/2016, ενώ καταργείται ο ειδικός φόρος πολυτελείας που επιβαλλόταν στα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι αλλαγές στη φορολογία θα οδηγήσουν σε αυξήσεις έως και 10% των λιανικών τιμών των αυτοκινήτων αξίας άνω των 17.000 ευρώ, ενώ για τα φθηνότερα οχήματα επέρχονται μικρές αυξομειώσεις τιμών, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (ΔΕΥΚΥ/Γ1082467ΕΞ/31.5.2016) του υπ. Οικονομικών, για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης λαμβάνεται πλέον υπόψη η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων, βάσει τιμοκαταλόγων, οι οποίοι υποβάλλονται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων, αντί της τιμής χονδρικής πώλησης.

Παράλληλα, ορίζονται νέοι συντελεστές για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων οι οποίοι κυμαίνονται από 4% ως 32%, ανάλογα με τη φορολογητέα αξία τους και καταργείται το κριτήριο του κυλινδρισμού του κινητήρα, ενώ οι εν λόγω συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) που πληρούν εκ κατασκευής τα αυτοκίνητα οχήματα, όπως γράφει η «Ναυτερμπορική».

Επισημαίνεται ότι για τα επιβατικά αυτοκίνητα που πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές του αμέσως προηγούμενου από το ισχύον, ως προς την ταξινόμηση, ευρωπαϊκού πρότυπου εκπομπών ρύπων (Euro), αυξάνονται κατά 50%, ενώ για όσα δεν πληρούν τις νέες προδιαγραφές και δεν είναι συμβατικής τεχνολογίας, οι εν λόγω συντελεστές αυξάνονται κατά 200% και κατά 500% για τα συμβατικής τεχνολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here