Τι αλλάζει για 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους

0
5

 

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις για 2,6 εκατομμύρια δικαιούχους. Τα ποσά αναπροσαρμόζονται για όλους ανεξαιρέτως και οι μειώσεις που θα γίνουν… βαφτίζονται «προσωπική διαφορά», που θα συνεχίσει να καταβάλλεται μεν, άγνωστο όμως για πόσο διάστημα, καθώς το τμήμα που θα χαρακτηρίζεται «προσωπική διαφορά» δεν θα αποτελεί σύνταξη αλλά ένα συμπληρωματικό ποσό, εκτός σύνταξης!

Στο ΙΚΑ η «μείωση» μέσω προσωπικής διαφοράς φτάνει μέχρι και -231 ευρώ. Στο Δημόσιο μέχρι και -261 ευρώ, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Η αναπροσαρμογή ξεκινά από τον Σεπτέμβριο του 2016 και ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 θα έχει γίνει η αναπροσαρμογή για το 10% των συντάξεων, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 για το 40%, μέχρι τον Ιούνιο για το 70% και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 όλες οι παλιές συντάξεις θα έχουν αλλάξει για το σύνολο των δικαιούχων.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν να επανυπολογιστούν οι σημερινές συντάξεις σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου. Αιφνιδίως, όμως, όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» την Πέμπτη, η απόφαση άλλαξε με εντολή τρόικας και, αντί «επανυπολογισμού», το υπουργείο έγραψε σε νέα απόφαση ότι θα γίνει «αναπροσαρμογή» σε όλες τις κύριες συντάξεις, με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου νόμου. Με την αναπροσαρμογή οι παλιοί συνταξιούχοι θα έχουν τις ίδιες συντάξεις με τους νέους. Η διαφορά είναι πως οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν πραγματικές μειώσεις στην τσέπη τους, ενώ για τους παλιούς οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα είναι προς το παρόν «λογιστικές».

Η λέξη αναπροσαρμογή δεσμεύει την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, καθώς στην πραγματικότητα την υποχρεώνει να εγγράψει τις περικοπές στις σημερινές κύριες συντάξεις, τις οποίες θα μπορεί να εφαρμόσει ανά πάσα στιγμή.

Πρακτικά, μια παλιά σύνταξη των 1.400 ευρώ μετά την αναπροσαρμογή με το νέο ασφαλιστικό θα καθοριστεί στα 1.150 ευρώ. Τα 250 ευρώ είναι η μείωση που θα περαστεί στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΗΔΙΚΑ και θα εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σύνταξης του δικαιούχου. Δεν θα περάσει όμως στην τσέπη, αλλά θα είναι «λογιστική περικοπή», δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει την προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο συνταξιούχος θα συνεχίσει να παίρνει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη, αλλά τα 250 ευρώ θα καταβάλλονται ως «προσωπική διαφορά».

Η κανονική σύνταξη που θα αναγνωρίζει το σύστημα μετά την αναπροσαρμογή θα είναι τα 1.150 ευρώ και τα 250 ευρώ η «προσωπική διαφορά» που θα έχει αποκοπεί από το κομμάτι της αρχικής σύνταξης. Ο λόγος που γίνεται αυτό το τρικ (ή κατ’ άλλους η μεγάλη απάτη) οφείλεται στο γεγονός ότι οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν οριζόντια, υπό το φόβο ότι θα εξέπιπταν στα δικαστήρια. Ομως, η «προσωπική διαφορά» από τη στιγμή που βγαίνει εκτός σύνταξης εύκολα μπορεί να μειωθεί ή και να καταργηθεί τελείως αν τα νούμερα του Μνημονίου δεν βγαίνουν.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κάνει μειώσεις σε όλες τις συντάξεις μέσω της αναπροσαρμογής των καταβαλλόμενων ποσών. Δεν κόβει, ωστόσο, τα ποσά από τους συνταξιούχους, αλλά… βαφτίζει τις περικοπές «προσωπική διαφορά». Η εκτίμηση είναι ότι προς το τέλος του 2016 με αρχές του 2017 οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα είναι προ των πυλών.

Ερχονται μειώσεις κάθε μήνα από τις 29/6 και μετά

Στα μερίσματα του Δημοσίου έρχεται «ψαλίδι» στις 29 Ιουνίου. Οι επικουρικές μειώνονται από τον Ιούλιο για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μικτά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ. Κάθε μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο θα περνούν περικοπές με αναδρομική εφαρμογή από 1/6/2016, γιατί το «ψαλίδι» δεν θα έρθει με τη μία σε όλες τις συντάξεις. Αλλοι θα δούν περικοπή δυο μηνών (Ιούνιο και Ιούλιο) με τη σύνταξη του Αυγούστου, άλλοι θα δουν την περικοπή τριών μηνών (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο) στη σύνταξη Σεπτεμβρίου κ.λπ.

Αν έχουν άθροισμα ίσο ή μικρότερο από τα 1.300 ευρώ, θα έχουν «κόφτη», όπως προβλέπει το άρθρο 6 της απόφασης, πλην όμως θα είναι με τη «λογική» της προσωπικής διαφοράς. Θα γίνει δηλαδή η αναπροσαρμογή και των επικουρικών που μαζί με τις κύριες έχουν άθροισμα μικρότερο από 1.300 ευρώ, αλλά το ποσό της μείωσης… βαφτίζεται «προσωπική διαφορά» και εξακολουθεί να καταβάλλεται με κίνδυνο κουρέματος.

Η υπουργική απόφαση κρύβει όμως και άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη για τους συνταξιούχους, καθώς οι επικουρικές θα έχουν αναπροσαρμογές κάθε χρόνο! Η απόφαση παραπέμπει στο άρθρο 96 του ασφαλιστικού νόμου που λέει ότι κάθε χρόνο οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται (δηλαδή μειώνονται στην παρούσα συγκυρία) με κριτήρια δημογραφικά και με βάση τις πραγματικές εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι όλο το διάστημα του εργασιακού τους βίου. Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές οδεύουν… προς εξαφάνιση.

 

 

Το τρικ με τα μικτά και τα καθαρά

Το ποσό που θα ληφθεί υπόψη για τις περικοπές συντάξεων με άθροισμα πάνω από τα 1.300 ευρώ δεν θα είναι το πραγματικό άθροισμα που βάζουν στην τσέπη οι συνταξιούχοι, αλλά ένα πλασματικό ποσό σύνταξης που δεν παίρνουν οι συνταξιούχοι! Το πραγματικό ποσό είναι αυτό που μένει σήμερα έπειτα από όλες τις μειώσεις και την εισφορά ασθένειας.

Στο πλασματικό ποσό όμως που θα ληφθεί υπόψη για τη μείωση της επικουρικής, δεν αφαιρούνται οι μειώσεις 3% έως 14% που επιβλήθηκαν σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ ούτε αφαιρούνται επίσης οι περικοπές 3% έως 10% που επιβλήθηκαν στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Επίσης δεν αφαιρείται η εισφορά ασθένειας 6% ούτε από την κύρια ούτε από την επικουρική.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα: Ενας συνταξιούχος που παίρνει καθαρά προ φόρου 1.200 ευρώ από κύρια και επικουρική έχει το πραγματικό ποσό, αυτό δηλαδή που προκύπτει έπειτα από όλες τις μειώσεις και την εισφορά ασθένειας. Με το ποσό αυτό όμως δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ και δεν μπαίνει στον «κόφτη». Με το «πλασματικό» ποσό όμως που υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας, χωρίς να αφαιρεί όλες τις κρατήσεις, ο συνταξιούχος εμφανίζει άθροισμα 1.350 ευρώ και περνάει το όριο, οπότε μπαίνει στον «κόφτη»! Με το τρικ αυτό θα κοπούν 50 έως 90 ευρώ από την επικουρική και θα αφαιρεθούν από τη σύνταξη των 1.200 ευρώ!

Η μείωση, λοιπόν, γίνεται επί ενός «πλασματικού» ποσού που δεν το λαμβάνει ο συνταξιούχος, αλλά θα χρεώνεται επί του καταβαλλόμενου ποσού που εισπράττει ο συνταξιούχος!!! Ετσι, τα 50 ή 90 ευρώ του παραδείγματος θα αφαιρεθούν από τα 1.200, οπότε η καταβαλλόμενη σύνταξη προ φόρου θα μειωθεί στα 1.150 – 1.110 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here