Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν Τσίπρας – Σίσι – Αναστασιάδης

0
30
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ) συνομιλεί με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη (Δ) και τον Προέδροτης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Α) (Abdel Fattah El Sisi) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στην Αθήνα, την Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015. Την πεποίθηση ότι και η σημερινή τρίτη κατά σειρά τριμερής συνεργασίας κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα στείλει ένα μήνυμα για την ειρήνη, την προκοπή και τη σταθερότητα στην περιοχή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

 

Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας.

Οι  τρεις ηγέτες Αλέξης Τσίπρας, Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης υιοθέτησαν την κοινή δήλωση των Αθηνών στην οποία τονίζεται η σημασία μίας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο της δήλωσης εκφράζεται η υποστήριξή στις προσπάθειες του ΟΗΕ σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρήνης στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν την ανοικοδόμηση και συμφιλίωση της χώρας.

Διατυπώθηκε η συμφωνία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών όπως ο ISIS καθώς και η ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης, της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών.

Ζητείται επίσης η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα, για την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος στην Αίγυπτο, για την την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, καθώς και για την προώθηση αγωγών ενεργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαιού.

Επιπλεόν, υπήρξε συμφωνία για την ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η καταστκευή της νέας διώρυγας του Σουεζ, καθώς και οι δυνανότητες για αμοιβαίες επενδύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here