Τη δική του «αλήθεια για την κρίση» παρουσίασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

0
3

 

Χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το βιβλίο του «Game Over», στο οποίο μιλά για τη δική του «αλήθεια για την κρίση». Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έγραψε το βιβλίο δίνοντας τη δική του άποψη για τα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται. Παρόντς στην παρουσίαση ήταν και οι πρώην πρωθυπουργοί, Γιώργος Παπανδρέου και Παναγιώτης Πικραμμένος καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

«Θέλω το βιβλίο να διαβαστεί απ’ όσους διαφωνούν αλλά θέλουν να ακούσουν και την άλλη άποψη», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις για να μπορέσουμε να βρούμε την εθνική μας αυτογνωσία και να μην κυριαρχεί ο λαϊκισμός».

Ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, υπογράμμισε ότι το βιβλίο του πρώην υπουργού είναι σημαντικό «Αδικούνται. Η πολιτική ακεραιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι αδιαμφισβήτητη και γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, από την εφαρμογή ενός Μνημονίου. Το ίδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2011 τη διαπραγμάτευση».

Ο κ. Σπίγκελ ανέφερε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς εισήγαγε τη διετία 2010-12 το μύθο της «άλλης πολιτικής» αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες άλλαξε κι αγκάλισε το μνημόνιο (…) Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Του πήρε βέβαια 6 μήνες να καταλάβει και τελικά υπέγραψε το ίδιο μνημόνιο», τόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος, ενώ σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του Εurogroup, είπε ότι τελικά πέρασε και πάλι η θέση της Γερμανίας για τη διευθέτηση του χρέους: «Επαναλάμβανεται η ίδια διαδικασία, όπως το 2010 και το 2012», πρόσθεσε κι απέδωσε σαφείς ευθύνες στο Βερολίνο για τους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης από το 2010. Ως καθοριστικό παράγοντα στην επιδείνωση του ελληνικού προβλήματος, υπέδειξε την κοινή απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στην Ντοβίλ, όπου νοιάστηκαν, όπως είπε, για την προστασία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here