Τι προβλέπει για τον ΦΠΑ η νέα πρόταση της Κυβέρνησης

0
14

Αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο 12%, από 11% και του υπερμειωμένου από το 6% στο 6,5%, προβλέπει η νέα πρόταση την οποία απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Αυτό το μέτρο άλλωστε είναι και το σημαντικότερο για την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,6% του ΑΕΠ, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, στο 0,75% του ΑΕΠ για φέτος, όπως είναι η νέα.

Χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στους συντελεστές, η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει:

· 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

· 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

· 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Με αυτή τη νέα, βελτιωμένη, όσον αφορά τη δημοσιονομική απόδοση, πρόταση, οι αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι παρ ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης, καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι και στην επικαιροποιημένη πρόταση, η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά συνεχίζει να προβλέπεται.

Σχετικά με τις νέες προτάσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αναμένονται έως αύριο γραπτές προτάσεις της πλευράς των δανειστών και πριν τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ, ενώ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις παράλληλες συζητήσεις που εξελίσσονται, όσον αφορά στο θέμα του χρέους.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για το χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος».

Τέλος, όσον αφορά σε ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος – η προηγούμενη παράταση λήγει στις 30 Ιουνίου – οι ίδιες πηγές σημειώνουν η παράταση είχε προταθεί προ 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί.

Πηγή: marketnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here