Τίμησαν τους πρωταγωνιστές του θρυλικού ναυτικού κινήματος κατά της χούντας

0
194

Σε μια λαμπρή τελετή το Πολεμικό Ναυτικό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, τίμησαν πάνω στο θωρηκτό «Αβέρωφ», τους αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο θρυλικό Κίνημα του Ναυτικού ενάντια στη δικτατορία, τον Μάιο του 1973.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παλούμπη με τίτλο «Οι άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού, Μάιος 1973».

Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα, τους απόστρατους αξιωματικούς και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, ήταν και ο Επίτιμος Ναύαρχος, κ. Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του, Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Ο κ. Παυλόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι συμβολισμοί του Κινήματος του Ναυτικού είναι πολλαπλοί και εξαιρετικά επίκαιροι και ότι, οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία σήμερα είναι τόσο περισσότερο διαβρωτικοί όσο είναι υποδόριοι.


Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το Κίνημα του Ναυτικού μας θυμίζει ότι δεν ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στη Δικτατορία: «Η Δικτατορία ήταν το αποτέλεσμα της δράσης ορισμένων αφρόνων αξιωματικών της εποχής εκείνης, που δυστυχώς ακόμα ο Τόπος και ιδίως το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, πληρώνουν τα “επίχειρα της κακίας τους”. Το μεγάλο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και τότε υπερασπίσθηκε τη Δημοκρατία και παρέμεινε δημοκρατικό, φυλάσσοντας τις παρακαταθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων όπως επιβάλει το Σύνταγμα… Γι’ αυτόν τον λόγο αισθάνομαι υποχρέωση μου να βρίσκομαι εδώ και να επιδώσω αυτό το πόνημα, το οποίο έχει ιστορική αξία πραγματικά, σε έναν-έναν από εκείνους που είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορώ να κάνω. Θέλω να τους ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω όλους εσάς, που όχι μόνο με την παρουσία σας εδώ, με τη διαδρομή σας και τη ζωή σας, μας εμπνέετε όλους για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς πρέπει να υπηρετήσουμε τον Τόπο μας και τον Λαό μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here