Την Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα

0
3

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τα νέα προαπαιτούμενα, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

«Συμφωνήσαμε σε όλα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από το ξενοδοχείο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου προκειμένου να προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Οι προωθούμενες διατάξεις θα συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη και θα εισαχθούν στην Ολομέλεια την Πέμπτη οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.

Το πρωί σήμερα, συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το EWG για να επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου, μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για να εισηγηθεί την εκταμίευση.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η τελική συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας καλύπτει περίπου το 60% των δανειοληπτών. Πρακτικά, οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε δύο ομάδες.

Για την πρώτη ομάδα – η οποία θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου- με τα χαμηλότερα εισοδήματα, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ  ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

– 8180 ευρώ για τον εργένη

– 13917 ευρώ για τον παντρεμένο

– 17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και

–  20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Για τη δεύτερη ομάδα – στην οποία κατατάσσονται περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες – θα προβλέπεται και μια εξωδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα προκύπτει ένα ποσό μηνιαίας δόσης το οποίο θα πρέπει να καλύπτει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από τον πλειστηριασμό. Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:

–    13906 ευρώ για τον εργένη

–    23659 ευρώ για τον παντρεμένο

–    29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και

–    35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here