Τις αποδείξεις του 2015 ζητά τώρα η εφορία

0
5

 

Γλιτώνουν το φόρο δωρεές έως 5.000 ευρώ οι οποίες έγιναν μετά την επιβολή των capital controls και έως το τέλος του έτους από γονείς σε παιδιά και από παππούδες σε εγγόνια.

Με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σχετική απαλλαγή ενώ θα διευκρινίζεται ότι υποχρέωση συλλογής αποδείξεων ισχύει και για το 2015 όπως ακριβώς ίσχυσε και πέρυσι.

Το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε κενό στο νόμο για τις αποδείξεις μετά τη μείωση του ποσοστού από το 25% στο 10% του ετήσιου εισοδήματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέφθηκε ότι αυτό θα ισχύει για το 2014 με αποτέλεσμα να υπάρξει νομικό κενό για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και το 2015, το οποίο έρχεται να διορθώσει, έστω και λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του έτους η Καραγιώργη Σερβίας.

Πρακτικά βέβαια όλοι οι φορολογούμενοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι και για τη φετινή χρήση πρέπει να συλλέξεις αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί άλλωστε διάταξη με την οποία από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως ενός ύψους του εισοδήματός τους, π.χ. 10%, το οποίο όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο που προωθείται περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν:

– Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση ΦΕ έως τις 30/6
– Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ
– Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου

 

Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here