Το 1 στα 3 παιδιά της Συρίας έχει μεγαλώσει σε πόλεμο

0
44

 

Περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας – το 1 στα 3 από όλα τα παιδιά στη Συρία – έχουν γεννηθεί μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από πέντε χρόνια, με τις ζωές τους να καθορίζονται από τη βία, το φόβο και τον εκτοπισμό, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει 306.000 παιδιά που γεννήθηκαν ως πρόσφυγες από το 2011.

Συνολικά, η UNICEF εκτιμά ότι περίπου 8,4 εκατομμύρια παιδιά – πάνω από το 80% του παιδικού πληθυσμού της Συρίας – πλήττονται τώρα από τη σύγκρουση, είτε στο εσωτερικό της χώρας ή ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

«Στη Συρία, η βία έχει γίνει κοινός τόπος, φθάνοντας σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές, πάρκα, παιδικές χαρές και χώρους λατρείας» δήλωσε ο Δρ. Peter Salama, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Σχεδόν 7 εκατομμύρια παιδιά ζουν στη φτώχεια, που κάνει την παιδική τους ηλικία μια περίοδο απώλειας και στερήσεων.»

Σύμφωνα με την έκθεση «No Place for Children» (Κανένας Τόπος για Παιδιά), η UNICEF επιβεβαίωσε σχεδόν 1.500 σοβαρές παραβιάσεις εις βάρος των παιδιών το 2015. Πάνω από το 60% αυτών των παραβιάσεων ήταν περιπτώσεις θανάτων και ακρωτηριασμών, ως αποτέλεσμα εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές. Περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτά τα παιδιά σκοτώθηκαν ενώ ήταν στο σχολείο ή στο δρόμο προς ή από το σχολείο.

Στις γειτονικές χώρες της Συρίας, ο αριθμός των προσφύγων είναι σήμερα σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2012. Οι μισοί από όλους τους πρόσφυγες είναι παιδιά. Περισσότερα από 15.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά έχουν διασχίσει τα σύνορα της Συρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here