Το Βερολίνο διαψεύδει την Bild για την ολιγωρία στο προσφυγικό

0
3

 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας BILD, σύμφωνα με το οποίο ο FRONTEX έχει ζητήσει 1.580 άτομα για την επιχείρησή της στο Αιγαίο διέψευσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Ούλρικε Ντέμερ.

«Οι αριθμοί δεν είναι σωστοί. Στην επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ συμμετέχουν 632 αστυνομικοί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον Αύγουστο έχουν ζητηθεί περαιτέρω έξι υπάλληλοι και για τον Σεπτέμβριο δύο. Ο αριθμός που επικαλείται η Bild, ότι έχουν ζητηθεί 1.580, δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά αιτήματα της FRONTEX» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει συνεχής και εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Τι ισχυριζόταν η γερμανική εφημερίδα

Σε χθεσινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα ανέφερε ότι η Γερμανία αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν στηρίζουν την Ελλάδα στη «μάχη» του προσφυγικό –όπως είχαν υποσχεθεί.
Επικαλούμενη στοιχεία της Κομισιόν, η εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι στιγμής εστάλησαν στην Ελλάδα μόλις 66 από τους συνολικά 1.580 υπαλλήλους της Frontex που είχαν προβλεφθεί.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται μόλις 2 από τους 60 ειδικούς σε θέματα επαναπροωθήσεων, 92 από τους 475 ειδικούς σε θέματα ασύλου καθώς και μόλις 61 από τους συνολικά 400 μεταφραστές που είχαν συμφωνηθεί. Από τους δε 30 νομικούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής ελάχιστοι πρόσφυγες.

Παρότι το Βερολίνο παραδέχτηκε την Τρίτη ότι όντως έχει διαθέσει λιγότερα στελέχη από όσα είχε υποσχεθεί στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για αυτό η ίδια αλλά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας στο dpa, το Βερολίνο έχει στείλει ως τώρα στην Ελλάδα 23 από τους 100 αστυνομικούς και 14 από τους 100 ειδικούς ασύλου που είχε υποσχεθεί. Για τις αιτίες της ολιγωρίας παρέπεμψε στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here