Το crash test των μέτρων που προτείνουν δανειστές και κυβέρνηση

0
6

«Aκραίες θέσεις» που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση περιέχει η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας μάλιστα πως οι θέσεις αυτές «δεν ανταποκρίνονται στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group».

«Δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει. Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας ότι «αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας».

Σε σχετικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις όπως αυτές είχαν εκφραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις και παραδέχεται ότι το κείμενο είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας».

Το Μέγαρο Μαξίμου συγκρίνει σημείο προς σημείο τις θέσεις της Ελλάδας με τις αντίστοιχες των δανειστών, ενώ από το κείμενο δεν λείπουν και οι συγκρίσεις με τους προϋπολογισμούς που είχε δεσμευτεί να εκτελέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται:

1. Πρωτογενή πλεονάσματα

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους» αναφέρει το non paper και κάνει τριπλή σύγκριση:

Με βάση τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέχρι σήμερα η χώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα έπρεπε να είναι 3% φέτος, 4,5% το 2016 και το 2017 και 4,2% το 2018.

Η πρόταση των δανειστών μιλάει για 1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Τέλος η ελληνική κυβέρνηση προτείνει 0,6% για το 2015, 1,5% για το 2016, 2,5% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

«Συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ (ακόμα και δεν υπολογιστεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό). Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ., 3.6 δισ., 1.1 δισ. αντίστοιχα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

2. ΦΠΑ

Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο). Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.

Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά (όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις) θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων (έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα), ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Συντάξεις – ΕΚΑΣ

Δανειστές:
Σύνταξη στα 67. Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Γ. Στουρνάρας.
Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο (1,8 δισ. ευρώ).

Κυβέρνηση:
Καμιά περικοπή σε συντάξεις.
Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

4. Φάρμακα

Δανειστές: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.

5. Ασφαλιστικό σύστημα

Οι δανειστές ζητούν:
Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση).
Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.
Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.

6. Εισφορά αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:
12.000 – 20.000 ευρώ 0,7%
20.001 – 30.000 ευρώ 1,4%
30.001 – 50.000 ευρώ 2,0% (από 1,4%)
50.001 – 100.000 ευρώ 4,0% (από 2,1%)
100.001 – 500.000 ευρώ 6,0% (από 2,8%)
Πάνω από 500.000 ευρώ 8,0% (νέα κλίμακα)

7. Φορολογική δικαιοσύνη

Δανειστές:
Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα (όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ) για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.
Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών
Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνουν ευκολότερες.

Κυβέρνηση: Η κατεύθυνση της φορολογίας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τον πυρήνα όλων όσων ευνοήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων – και όχι μόνο – προκειμένου να ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

– Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
– Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
– Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].
– Τηλεοπτικές άδειες.
– Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.
– Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.
– Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.
– Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.
– Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια (ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία).

8. Δημόσιο

Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here