Το Έβερεστ δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο – Τι λένε οι μετρήσεις

0
52

 

Όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα έρχονται να ανατρέψουν επιστημονικές έρευνες σχετικά με το Έβερεστ των Ιμαλαΐων. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το Έβερεστ δεν μπορεί να θεωρείται ως το ψηλότερο σημείο του κόσμου καθώς όλα έχουν να κάνουν με το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται κάθε φορά για τις επιμέρους μετρήσεις των βουνοκορυφών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent,  αν χρησιμοποιήσουμε ως σημείο εκκίνησης για τη μέτρηση το κέντρο της Γης, το διάσημο βουνό των Ιμαλαΐων δεν καταφέρνει να μπει ούτε καν στην πρώτη εικοσάδα με τα ψηλότερα σημεία του κόσμου.

Σε μία τέτοια μέτρηση, το «στέμμα» της υψηλότερης κορυφής ανήκει στο Τσιμποράσο, ένα αδρανές ηφαίστειο που βρίσκεται στη Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού.

Άλλος ένας τρόπος μέτρησης που αφαιρεί από το Έβερεστ τον τίτλο της υψηλότερης κορυφής είναι και εκείνος που υπολογίζει την απόσταση από τους πρόποδες μέχρι την κορυφή.  Σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο μέτρησης το ηφαίστειο Μαούνα Κέα στην Χαβάη είναι πολύ μεγαλύτερο σε ύψος, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να «αδικείται» από τον συμβατικό τρόπο μέτρησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here