Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ

0
8

 

Την εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως και επίσης της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup, το οποίο χαιρετίζει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων, ανάβοντας το πράσινο «φως» για την εκταμίευση τόσο της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ όσο και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της αποψινής τους συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests (4,4 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών εστίασαν και στα επόμενα «βήματα» του προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και ο τελευταίος γύρος των προαπαιτούμενων.
Στόχος είναι έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει «κλείσει» και αυτό το πακέτο μέτρων, το οποίο θα συνεπάγεται την εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι «ο δεύτερος γύρος προαπαιτούμενων θα οριστικοποιηθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου», προκειμένου να γίνει «η προετοιμασία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Η εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το πρωί της Τρίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here