Το Eurogroup παγώνει όλες τις εξελίξεις μέχρι το δημοψήφισμα – Ο Ντάισελμπλουμ απάντησε με επιστολή

0
19

 

                     Ιδιαίτερα βαρύ ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του  Εurogroup λόγω κυρίως του διαγγέλματος που είχε εκφωνήσει λίγα λεπτά πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενοχλήθηκαν από το εμπρηστικό ύφος του Αλέξη Τσίπρα που όπως ανέφεραν και ήταν αναμενόμενο, αποποιείται όλων των ευθυνών, επιρρίπτει τις ευθύνες στους δανειστές και στόχευε στο να «ενισχύσει» το στρατόπεδο του ΟΧΙ.

Ενδεικτικό της ενόχλησης τους είναι το γεγονός ότι για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης  ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση όπως επέλεξε και η ίδια να επικοινωνήσει μαζί τους. Με επιστολή, στην οποία αναγράφονται οι θέσεις του Eurogroup πάνω στην νέα ελληνική πρόταση.

Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται πως τo αίτημα της Ελλάδας για νέα στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) θα εξεταστεί στη βάση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος .

«Το αίτημα για νέο πακέτο βοήθειας θα εξεταστεί βάσει του πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής» αναφέρει η επιστολή του προέδρου του Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως ενέργεια ή διαπραγμάτευση πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Κάτι για το οποίο είχαν προϊδεάσει και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους πριν την τηλεδιάσκεψη.

Ακόμα και ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Υπάρχει μικρή πιθανότητα να υπάρξει η οποιαδήποτε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, μετά το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού», ενώ αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, χωρίς να κάνει δηλώσεις, κάτι που δεν το συνήθιζε έως τώρα.

Ότι σταματάει οποιαδήποτε επαφή με την κυβέρνηση μέχρι το δημοψήφισμα, φέρεται να είπε, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την οποία πήγε να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Αποφάσισα να σταματήσω κάθε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το δημοψήφισμα» αποκάλυψε στους ευρωβουλευτές στην διάρκειας «κλειστής» συνάντησης, σύμφωνα με πηγές της Ευρωβουλής.

Η Ευρώπη θα παραμένει το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, υποστήριξε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκoύ Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα.
«Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν, κόντρα στη θέλησή του» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ας περιμένουμε, συνέχισε, το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης εμφανίστηκαν ενωμένοι και δεν θα κάνουν καμιά κίνηση μέχρι την απόφαση των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σημειώνεται επίσης ότι για τους Ευρωπαίους δανειστές, η ακύρωση του δημοψηφίσματος θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου με την Αθήνα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here