Το FDP εποφθαλμιά το υπουργείο Οικονομικών

0
43

 

Αν και είναι νωρίς για διεκδικήσεις υπουργείων, ο πρόεδρος του FDP φαίνεται να καλοβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν όμως σοβαρά εμπόδια. Ένα από αυτά ακούει στο όνομα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ιστορικό κόμμα του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ φαίνεται πως θα κάνει τη μεγάλη επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά την πρωτοφανή απουσία του για μια κοινοβουλευτικής περίοδο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων INSA που δημοσιεύει η Bild, που δίνει στους Φιλελευθέρους ποσοστό 9%.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η μόνη βεβαιότητα για τις εκλογές της Κυριακής είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα εξακολουθήσει να είναι καγκελάριος της Γερμανίας, με ποια κόμματα θα κυβερνήσει παραμένει άγνωστο. Το FDP έχει προβάλει από τώρα αξιώσεις κυβερνητικού εταίρου αλλά και τις κόκκινες γραμμές πιθανής συγκυβέρνησης που επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο πρόεδρός του Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να εμποδίσει την μετατροπή ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης σε αγωγό παροχής χρημάτων από τους γερμανούς φορολογούμενους σε άλλες χώρες-μέλη. Και για να συγκυβερνήσει, αφήνει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να είναι ο επόμενος επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών. Ήδη, στην εφημερίδα Bild, ο Αλεξάντερ Χαν, μέλος του ομοσπονδιακού προεδρείου του κόμματος, είπε αυτό που πολλοί σκέπτονται στο FDP, ότι η παράταξη δεν θα πρέπει να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση, στην οποία δεν θα επανδρώνει το υπουργείο Οικονομικών.

«Μόνο έτσι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, όπως καλύτερη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό». Ο ίδιος ο Λίντνερ απέφυγε ευθέως να τοποθετηθεί. Ερωτηθείς όμως από τη Welt am Sonntag, τι υπουργείο θα συνιστούσε στον Μάρτιν Σουλτς σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού, απάντησε το υπουργείο Οικονομικών, «είναι το μόνο υπουργείο που μπορεί να σταθεί απέναντι στην καγκελαρία».

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το FDP δεν θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ανοίγει συζήτηση για υπουργεία πριν καν επιστρέψει στην ομοσπονδιακή βουλή. Υπάρχει επίσης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν είναι και τόσο εύκολο να τον παραμερίσει κανείς. Εξ άλλου το συγκεκριμένο υπουργείο βρίσκεται στα χέρια του κόμματος που έρχεται πρώτο, σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών που πηγαίνει παραδοσιακά στον κυβερνητικό εταίρο.

Πιθανή παρουσία Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών δεν προκαλεί ενθουσιασμό στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Στο παρελθόν, έχει υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, έχει ταχθεί υπέρ του ονομαστικού κουρέματος με αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη και καταδίκασε την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, δηλώνει καταρχήν θετικός στην μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here