Το καλύτερο έργο του Στραβίνσκι βρέθηκε τυχαία έναν αιώνα μετά

0
15
December 1958 --- Igor Stravinsky --- Image by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

 

Ένα σημαντικό έργο της πρώτης περιόδου του Ιγκόρ Στραβίνσκι, που θεωρείτο χαμένο εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ξαναβρέθηκε τυχαία ανάμεσα σε παλιά χειρόγραφα στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση του ιδρύματος αυτού, χαρακτηρίζοντας το ως «πραγματικό θαύμα».

«Το Ελεγείο, που συνέθεσε ο Στραβίνσκι το 1908, ξαναβρέθηκε τυχαία ως εκ θαύματος στη βιβλιοθήκη μας, κατά τη διαδικασία μιας μετακόμισης«, εξήγησε η Ναταλία Μπραγκουίνσκαγια, μουσικολόγος και ειδικευμένη στο έργο του Στραβίνσκι. Ο Ρώσος συνθέτης θεωρούσε ότι το κομμάτι αυτό, διάρκειας 12 λεπτών, ήταν ένα από τα καλύτερα των νεανικών του χρόνων και θλιβόταν πάντα για το γεγονός ότι είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς, πρόσθεσε.

Η παρτιτούρα βρέθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα μιας βιβλιοθηκονόμου που είχε αναλάβει να οργανώσει τη μετακόμιση των αρχείων του Ωδείου: η γυναίκα είδε το όνομα του Ιγκόρ Στραβίνσκι γραμμένο πάνω σε ένα τετράδιο μουσικής, ανάμεσα σε στοίβες χειρογράφων που δεν έχουν καταλογογραφηθεί.

«Με κάλεσε αμέσως και ανακαλύψαμε ότι επρόκειτο για την παρτιτούρα του Ελεγείου» αφηγήθηκε, εμφανώς συγκινημένη, η Μπραγκουίνσκαγια η οποία έψαχνε επί χρόνια στα αρχεία του Ωδείου, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Ο Στραβίνσκι έγραψε το «Ελεγείο» στη μνήμη του Ρώσου συνθέτη Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ που υπήρξε δάσκαλός του. Το έργο παίχτηκε μόνο μία φορά, τον Ιανουάριο του 1909, στο ωδείο της παλιάς αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Ρωσίας.

«Ο Στραβίνσκι θεωρούσε αυτό το έργο το καλύτερό του. Το συνέθεσε πριν από το Πουλί της Φωτιάς, το μπαλέτο που τον έκανε διάσημο στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1910«, συνέχισε η Μπραγκουίνσκαγια.

Οι ειδικοί πίστευαν ότι το «Ελεγείο» είχε καταστραφεί ή εξαφανιστεί μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε στη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here