Το μάνατζμεντ διαχείρισης μεταφοράς ενέργειας αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ – Θεσμών

0
15

 

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ της  Τρίτης η συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς. Την Τετάρτη το απόγευμα αναμένεται νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες επανήλθε στη συζήτηση το ενδεχόμενο μεταβίβασης του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο. Η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά στον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.

Τονίστηκε ακόμη, ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται, μπορεί να εξασφαλισθεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρίας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μορφής αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς. Παραμένει επίσης η διαφωνία ως προς το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας που θα διαχειρίζεται τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο. Παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν, πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here