Το προσχέδιο της συμφωνίας για αποτροπή του «Brexit»

0
4

 

Αισιοδοξία και χαμόγελα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο για το προσχέδιο της νέας συμφωνίας, που θα αποτρέψει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέβιντ Κάμερον είπε ότι το προσχέδιο θα φέρει τη βασική αλλαγή που επιθυμεί στην διακυβέρνηση της Ε.Ε.

Σε 16 σελίδες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε την εφαρμογή ενός μηχανισμού βάσει του οποίου θα μπορούν να ανασταλούν αμέσως για μέχρι τέσσερα χρόνια οι καταβολές κοινωνικών επιδομάτων προς τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εγκαθίστανται στη Βρετανία, αλλά επίσης και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε περίπτωση «εισροής εργαζομένων από άλλες χώρες μέλη με διαστάσεις εξαιρετικού χαρακτήρα».

Αυτός ο μηχανισμός του «φρένου έκτακτης ανάγκης» μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που οι δημόσιες υπηρεσίες μίας χώρας έχουν κατακλυσθεί ή εάν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης πλήττεται από επαναλαμβανόμενες καταχρήσεις.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπόσχεται επίσης στο Λονδίνο σεβασμό «των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων» των χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης και παρουσίασε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι εννέα χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορούν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να λάβουν τις «αναγκαίες διασφαλίσεις» επί των αποφάσεων των υπολοίπων 19 που είναι μέλη της ευρωζώνης.

Ομως αυτό «δεν συνιστά δικαίωμα βέτο και δεν μπορεί να καθυστερεί τις επείγουσες αποφάσεις σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης», διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανισμού πρέπει να συζητηθούν. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει θα αποσταλούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι οι προτάσεις συνιστούν «πραγματική πρόοδο», τονίζοντας ότι «μένει δουλειά για να γίνει».

Μία συμφωνία είναι ορατή μετά τις προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από τις Βρυξέλλες ως απάντηση στα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου για μεταρρύθμιση, δήλωσε ο βρετανός αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίβινγκτον. «Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και φαίνεται ότι μία συμφωνία είναι ορατή», δήλωσε ενώπιον των βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here