Τον ρόλο του Ε.Κ. στην αξιολόγηση της συμφωνίας θα εξετάσουν Σουλτς και Γιούνκερ

0
9

 

   Τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής της νέας δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, αναμένεται να εξετάσουν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σουλτς, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ε.Κ.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων μεταξύ άλλων συζητήθηκε το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

«Το αίτημα του κ. Τσίπρα είχε θετική ανταπόκριση στη Διάσκεψη των Προέδρων», δήλωσε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως είπε, ήδη από την προηγούμενη θητεία του το Ε.Κ. είχε τονίσει την ανάγκη να αποκτήσει ενεργό ρόλο στα προγράμματα διάσωσης των κρατών – μελών.

Όπως είπε ο κ. Σουλτς, η Διάσκεψη των Προέδρων, με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε εντολή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εξεταστεί με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία ελέγχου των προγραμμάτων.

«Θα ξεκινήσω συζητήσεις με τον πρόεδρο Γιούνκερ», δήλωσε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας.

Το θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here