Το σχέδιο της ΔΕΗ για φθηνότερο ρεύμα

0
5

 

Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένεται να μειωθoύν τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, μείωση για την οποία πιέζει το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί η εισήγηση προς το Δ.Σ. της ΔΕΗ για το νέο σχήμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών με τους πιο ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως διαμορφώνεται μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου κ.λπ. αλλά και την υποχώρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά θα έπρεπε να είχαν ήδη αποτυπωθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό τάσσονται υπέρ της επεξεργασίας μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μείωση των οικιακών τιμολογίων, την οποία μάλιστα θεωρούν ότι μπορεί να συνδέεται μέσω ενός αλγορίθμου με τη διαμόρφωση της ΟΤΣ στη χονδρική αγορά και εκτιμούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει μία νέα πολιτική τιμολόγησης. Κατά τους αναλυτές, οι σημερινές συνθήκες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία μείωση, τουλάχιστον κατά 5% στα οικιακά τιμολόγια. Το θέμα έχει ήδη θέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με επιστολή της στη ΔΕΗ.
Οφειλές

Η Επιχείρηση στην απαντητική της επιστολή, σύμφωνα με την «Ημερησία», επικαλέστηκε το τεράστιο ύψος των απλήρωτων λογαριασμών και αφετέρου τα αυξημένα δικαιώματα εκπομπής CO2 που καλείται να πληρώσει λόγω της χρήσης πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων μονάδων ρεύματος ως τους κύριους λόγους διατήρησης των ισχύοντων τιμολογίων. Επιπλέον, σε αρκετά ορυχεία της ΔΕΗ η χαμηλή ποιότητα του λιγνίτη επιβαρύνει το κόστος παραγωγής.

 

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here