Το Βήμα: Ο Τσίπρας ζήτησε 10 δισ. δάνειο από τη Ρωσία για να γυρίσουμε στη δραχμή

2
18
Russian President Vladimir Putin (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras attend a signing ceremony at the Kremlin in Moscow, April 8, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras did not ask for financial aid at talks in Moscow on Wednesday but Russia could provide credits for large joint projects in the future, President Vladimir Putin said. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool TPX IMAGES OF THE DAY

Ένα δημοσίευμα-«φωτιά», του Βήματος, ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Μόσχα προκειμένου να τυπώσει νέο εθνικό νόμισμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενο όσα είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ «γνώριζε πως η εισαγωγή εθνικού νομίσματος δεν νοείται χωρίς το κράτος να διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα» και υποστηρίζει:

«Ζήτησε λοιπόν από τη Μόσχα ένα δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων που θα το αξιοποιούσε για να υποστηριχθεί η δραχμή».

Σύμφωνα με το Βήμα «η Μόσχα δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά άρχισε να συζητεί αορίστως για 5 δισ. δολάρια ως «προκαταβολή» για τον αγωγό South Stream. Αιτήματα για δάνεια σε δολάριο στάλθηκαν παράλληλα στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν υπέκυψε στον πειρασμό, αφού δεν θα είχαν κανένα όφελος αν συνέπρατταν σε ένα πλήγμα προς την ευρωζώνη».

Στο ίδιο δημοσίευμα, υποστηρίζεται ότι «το μοντέλο της απόσχισης της Σλοβακίας από την Τσεχοσλοβακία στις αρχές του 1993 και η εισαγωγή της σλοβακικής κορόνας είναι ένα από τα πρότυπα αλλαγής νομίσματος που μελέτησαν ορισμένοι τεχνοκράτες – εντός και εκτός του υπουργείου Οικονομικών».

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Παύλος Παπαδόπουλος υπό τον τίτλο «Ο Λεονίντ, ο Αλέξης και ο Παναγιώτης» και υπότιτλο «Ο πρώην πράκτορας της ΚGB, το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ταξίδια στη Μόσχα και το δάνειο που δεν δόθηκε ποτέ» περιγράφονται λεπτομερώς άγνωστες σκηνές των τελευταίων μηνών και την προσέγγιση της κυβέρνησης με την Μόσχα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «ο κ. Τσίπρας σχεδίαζε από τις αρχές του 2014 να «ποντάρει» στη Μόσχα για να προετοιμάσει ένα στιβαρό και αξιόπιστο σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή». Τονίζει μάλιστα ότι «οι κ.κ. Καμμένος, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Παππάς, Λαφαζάνης κ.ά. γνώριζαν τις βασικές πτυχές του πρωθυπουργικού σχεδιασμού».

Τονίζει μάλιστα με με νόημα, ότι σε ταξίδι του στη Μόσχα ο κ. Τσίπρας καταδίκασε απερίφραστα την ευρωπαϊκή πολιτική στην Ουκρανία και υποστήριξε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις ανατολικές περιοχές που επιδιώκουν την απόσχιση.

«Ολοι εκτιμούσαν πως οι Γερμανοί, μόλις θα συνειδητοποιούσαν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να «σπάσει το γυαλί» της ευρωζώνης, θα υποτάσσονταν στο ελληνικό αίτημα για μια μεγάλη διαγραφή του χρέους. Και κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε και την Ευρώπη, όπως πίστευε. Ο Πρωθυπουργός πορεύθηκε με αυτή τη βεβαιότητα από πέρυσι και ως πριν από λίγες ημέρες. Γι’ αυτό και απέρριψε πολλές προτάσεις συμφωνίας, πολύ πιο συμφέρουσες. Ηθελε το μέγιστο…».

Το άρθρο αποκαλύπτει ακόμη ότι το «γεωπολιτικό προξενιό» του κ. Τσίπρα με ισχυρούς Ρώσους όπως ο κ. Ρεσέτνικοφ ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς λίγο καιρό πριν από τις ευρωεκλογές, με την κρίση στην Ουκρανία σε έξαρση. «Ο καθηγητής πράγματι απέδειξε τη χρησιμότητά του και έτσι εξασφάλισε το ΥΠΕΞ, έστω και αν ανάλογες κινήσεις εισηγούνταν τότε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο έτερος μνηστήρας του ΥΠΕΞ σερ Μπάζιλ Μαρκεζίνης».

Σημειώνεται μάλιστα και η εμπλοκή και του Λεονίντ Ρεσέτνικοφ. Ενός 68χρονου επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου, ο οποίος μιλάει ελληνικά και είναι ένας από τους ισχυρότερους και ευφυέστερους συμβούλους του Βλαντίμιρ Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπήρξε στέλεχος της KGB και στη συνέχεια της SVR (Υπηρεσία Διεθνών Πληροφοριών). Ο «Ρώσος Κίσινγκερ» είναι στενός φίλος του κ. Πούτιν και αρχικά ίδρυσε το Ινστιτούτο ως τμήμα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Από το 2009, με απόφαση του ίδιου του ρώσου προέδρου και ισχυρή χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ρωσική απάντηση στα δυτικά αντίστοιχα RAND και Stratfor.

Στο πρώτο πεντάμηνο της πρωθυπουργίας του ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Ρωσία δύο φορές. Η δεύτερη φορά ήταν την Παρασκευή 19 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη, όταν ενώπιον του κ. Πούτιν δήλωσε: «Είμαστε λαός της θάλασσας που δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φτάσουμε σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια». Καθώς τον άκουγε ο ρώσος ηγέτης, άφησε να του ξεφύγει ένα σαρδόνιο χαμόγελο. Οπως βεβαιώνουν πηγές που δεν επιτρέπουν διάψευση, ο κ. Τσίπρας ταξίδευσε στη Μόσχα έχοντας ήδη αποφασίσει το δημοψήφισμα ενώ ήταν απόλυτα προειδοποιημένος (και όχι μόνο από τον  Μάριο Ντράγκι…) για το επερχόμενο κλείσιμο των τραπεζών.

Για τον Πρωθυπουργό όμως οι κλειστές τράπεζες δεν ήταν «καταστροφή». Ηταν ο καταλύτης που, με την κατάλληλη εκμετάλλευση, θα έσπρωχνε τους Ελληνες… σε νέες θάλασσες. Η αρχή του τέλους ήρθε το απόγευμα της Κυριακής του δημοψηφίσματος, όταν έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μάλλον δεν θα στηρίξει τη δραχμή – γι’ αυτό και το «κλίμα ήττας» που «μυρίστηκε» ο κ. Βαρουφάκης μπαίνοντας περιχαρής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως την Τετάρτη 8 Ιουλίου, όταν ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, είχαν σβήσει και οι τελευταίες ελπίδες. Τότε αποδέχθηκε ότι χωρίς συμφωνία «θα ανατιναχθεί το κράτος» και παραδόθηκε άοπλος στα χέρια της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ.

Γιατί έληξε άδοξα το θερμό ελληνορωσικό φλερτ; Σύμφωνα με μια  εκδοχή, η Ρωσία αντάλλαξε την Αθήνα με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Σχεδόν ταυτόχρονα με το ελληνικό δημοψήφισμα οι ηγέτες των φιλορωσικών περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας προκήρυξαν τοπικές εκλογές για το φθινόπωρο, που ερμηνεύονται ως βήμα απόσχισης, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από την κυρία Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Είναι ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρωσικής ισχύος στην Ουκρανία που οι οξυδερκείς αναλυτές στοιχηματίζουν ότι έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του πραγματιστή κ. Ρεσέτνικοφ. Και όχι μόνο αυτό. Κατά μία άποψη ο ρώσος βετεράνος διέσωσε παράλληλα και μια άλλη χώρα, τη χώρα μας, για την οποία γνωρίζει τόσο πολλά…».

Το δημοσίευμα όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αίσθηση με 17 βουλευτές της ΝΔ να καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή. «Είναι δυνατόν να ισχύει;» διερωτήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης στο twitter.  Οι βουλευτές ζητούν από τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται. «Το δημοσίευμα παρουσιάζει ως εκδοχή ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε το αίτημα αφήνοντας σας χωρίς εναλλακτική, με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να υπογράψετε το Μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΟ ΒΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕ 10 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΜΑΣ ΕΔΙΝΕ 50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ. ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΘΕΛΕ[Ο ΤΣΙΠΡΑΣ] ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΑ 50 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ? ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

  2. Εάν παρακολουθήσατε προσεκτικά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ θα ακούσατε που είπε για να διαψεύσει πως είχε σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή πως πήγε στη Ρωσία και την Αμερική και εκεί είδε πως δεν υπήρχε βοήθεια για να επιτύχει κάτι τέτοιο Αναρωτήθηκε λοιπόν πώς είναι δυνατόν λοιπόν να σχεδίαζε να πάει στη δραχμή. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΨΕΜΑ γιατί εν τη ρήμη του λόγου του αποδεικνύει πως στο μυαλό του είχε σχεδιάσει να πάει τη χώρα στη δραχμή αλλά δε του βγήκε και μας κατάντησε όπως είμαστε σήμερα. Μου έκανε εντύπωση πώς οι δημοσιογράφοι αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης άφησαν να περάσει έτσι χωρίς σχόλια αυτό που είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here