Το χασμουρητό είναι… γένους θηλυκού

0
7

 

Δεν είναι λίγες οι έρευνες στο επίκεντρο των οποίων έχει βρεθεί το χασμουρητό και το κατά πόσο είναι μεταδοτικό. Μία νέα μελέτη Ιταλών επιστημόνων εξέτασε αν το χασμουρητό είναι το ίδιο κολλητικό και για τα δύο φύλα, διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες είναι πιο… επιρρεπείς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χασμουρητό είναι πιο κολλητικό μεταξύ φίλων και συγγενών παρά μεταξύ ξένων, ενώ… θύματά του πέφτουν και οι χιμπατζήδες. Επίσης, οι άνθρωποι μπορούν να χασμουρηθούν ακόμη κι αν απλώς σκέφτονται κάποιον άλλο που χασμουριέται.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Ελιζαμπέτα Παλάγκι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Open Science» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, ανέλυσε πάνω από 4.000 χασμουρητά σε διάφορους εξωτερικούς χώρους όπως τρένα, αεροπλάνα, εστιατόρια, γραφεία κ.α.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν αν το χασμουρητό κάποιου «παρέσυρε» τους γύρω του μέσα στο επόμενο τρίλεπτο. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες «κολλάνε» το χασμουρητό σε ποσοστό περίπου 55% (δηλαδή πάνω από τις μισές φορές θα χασμουρηθούν αν κάποιος γύρω τους χασμουριέται), ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%.

Το χασμουρητό θεωρείται σημάδι ενσυναίσθησης και με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων περισσότερο από τους άνδρες, η μετάδοση του χασμουρητού εντάσσεται μάλλον σε αυτή ακριβώς την αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους γύρω τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here