Το Brexit αυξάνει τη δημοφιλία της Μέρκελ

0
6

 

Η ψυχραιμία που επέδειξε η καγκαλάριος της Γερμανίας μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ λειτούργησε υπέρ της καθώς είδε τη δημοφιλία της να αυξάνεται όπως δείχνουν τα δημοσκοπικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, oι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να επικροτούν την ηρεμία και σύνεση που επέδειξε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μετά την ετυμηγορία των Βρετανών, που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Στο θεωρητικό ερώτημα που αφορά την απευθείας εκλογή καγκελαρίου -εάν δηλαδή προβλεπόταν στη Γερμανία η απευθείας εκλογή του καγκελαρίου από τους πολίτες- η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνγκελα Μέρκελ λαμβάνει 48%, ένα ποσοστό αυξημένο κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από το Brexit.

Στις 33 μονάδες η διαφορά Μέρκελ-Γκάμπριελ

Έτσι η νυν καγκελάριος διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα 33 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, νυν αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου αποσπά μόλις το 15%.

«Πλέον ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) πάνω από τα τρία τέταρτα στηρίζουν τη Μέρκελ», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση. «Και αυτό διότι -σε αντίθεση με το ολοένα και πιο αμελητέο πολιτικά ζήτημα της προσφυγικής κρίσης- ο πρόεδρος της CSU Ζέεχοφερ δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη».

Υποχωρούν τα ποσοστά του SPD και του AfD

Η υψηλή δημοτικότητα της καγκελαρίου φαίνεται να ωφελεί στην παρούσα φάση και τη Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. Στη δημοσκόπηση του Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, οι συντηρητικοί κερδίζουν μια μονάδα, συγκεντρώνοντας 35% στην πρόθεση ψήφου. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αντίθετα, χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και λαμβάνουν μόλις 21%. Ελαφρώς βελτιωμένα τα ποσοστά για τους Πράσινους (Grüne) που σκαρφαλώνουν στο 13% αλλά και για την Αριστερά (Die Linke) που με 10% αποσπά και πάλι διψήφιο ποσοστό.

Μια μονάδα χάνει την ίδια ώρα το ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που λαμβάνει 9% ενώ στο 6% παραμένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 6% ενώ μεγάλο παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 27%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here