Tόσκας: «Ατυχείς συγκυρίες» η επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων

0
7

 

Στην επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους συνταξιούχους στη διάρκεια πορείας την περασμένη Παρασκευή αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και μάλιστα προσπάθησε να δικαιολογήσει τους αστυνομικούς. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για ατυχείς συγκυρίες και ατυχείς χειρισμούς, αλλά και για… περιορισμένη χρήση χημικών σε αντίθεση με το παρελθόν που γινόταν εκτεταμένη κάνοντας με τα επιχειρήματα του, να αναρωτιούνται ποιας κυβέρνησης υπουργός είναι.

Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Στάθη Παναγούλη, σχετικά με την συμπεριφορά των ΜΑΤ απέναντι σε συνταξιούχους που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό, την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε: «Τη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να υπήρξε συνδυασμός ατυχών συγκυριών και ατυχών χειρισμών, αλλά δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση και αυτό το υπουργείο να κατηγορείται για υπερβολές στα θέματα καταστολής και στη χρήση αστυνομικής βίας».

Ο κ. Παναγούλης υποστήριξε ότι «υπερήλικες συνταξιούχοι δέχθηκαν σκληρή επίθεση από τα ΜΑΤ» προσθέτοντας ότι «αυτές τις σκηνές τις είχαμε ξαναδεί και επί κυβερνήσεων ΝΔ».

Ο κ. Τόσκας αντέτεινε ότι δεν πρέπει να συνδέεται η μαζική χρήση χημικών του παρελθόντος με την περιορισμένη χρήση που γίνεται σήμερα, ενώ ανέφερε ότι το δακρυγόνο δεν είναι αρεστό, αλλά είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή διαφόρων καταστάσεων.Αίσθηση προκάλεσε όταν ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε πως την ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των υπεύθυνων των αστυνομικών δυνάμεων «ξαφνικά 300 άτομα έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς απωθώντας τους και κάποιοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά» και συμπλήρωσε πως στην συνέχεια «επενέβησαν οι άνδρες που είχαν εντολή να χρησιμοποιήσουν μόνο τις ασπίδες και επειδή τσαλαπατήθηκαν έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Κακώς έγινε αλλά ήταν πολύ περιορισμένη», ανέφερε ο Νίκος Τόσκας.

Στο μεταξύ σήμερα και η εφημερίδα Αυγή με άρθρο του Γιώργου Κυρίτση «επιτίθεται» στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Το άρθρο με τίτλο «Ανησυχητικά κρούσματα» αναφέρεται σε γεγονότα στην Αστυνομία που χαρακτηρίζονται «συμβατά με παλαιότερες νοοτροπίες και συμπεριφορές, αλλά όχι με όσα πρεσβεύει η παρούσα κυβέρνηση».

Γίνεται αναφορά στον ξυλοδαρμό συνταξιούχων από τα ΜΑΤ, στις συλλήψεις εθελοντών για τους πρόσφυγες καθώς και στις συλλήψεις φοιτητών, ενώ τονίζεται πως «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία ένα μπαράζ φάλτσων εκ μέρους των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών, που εκθέτουν την κυβέρνηση καθώς κινούνται στον αντίποδα όσων θεωρεί σωστά και σημαντικά».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιου είδους οργανωμένη συμπεριφορά, σαμποτάζ, αυτονόμηση ή οτιδήποτε τέτοιο, γεγονός ωστόσο παραμένει ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν και ότι μπορεί να είναι συμβατά με παλαιότερες νοοτροπίες και συμπεριφορές, αλλά όχι με όσα πρεσβεύει η παρούσα κυβέρνηση». Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Θα ήταν κρίμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ γλίτωνε από τα λιοντάρια και τον τρώγαν οι κοριοί».

Πιο αναλυτικά ο Γιώργος Κυρίτσης γράφει:

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία ένα μπαράζ φάλτσων εκ μέρους των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών, που εκθέτουν την κυβέρνηση καθώς κινούνται στον αντίποδα όσων θεωρεί σωστά και σημαντικά.

Σταχυολογώντας έχουμε:

Τις συλλήψεις και διώξεις αλλά και τον εκφοβισμό εθελοντών, αλληλέγγυων και δομών που βοηθούν πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι για κατασκοπεία κατηγορούνται άνθρωποι που βοηθούν στη Λέσβο.

Την επίθεση των ΜΑΤ κατά συνταξιούχων του ΠΑΜΕ παρά τις ρητές εντολές. Για την υπόθεση αυτή έχει διαταχθεί ΕΔΕ, αλλά το πιο εξωφρενικό της υπόθεσης ήταν η επιστολή διαμαρτυρίας συνδικαλιστικής ένωσης των αστυνομικών διότι η κυβέρνηση δεν τους επιτρέπει να ρίχνουν όσα δακρυγόνα κρίνουν σκόπιμο!

Στη Θεσσαλονίκη είχαμε τραυματισμό και συλλήψεις φοιτητών σε κινητοποίηση για τους πρόσφυγες, το πογκρόμ κατά φτωχών ανθρώπων που πουλούσαν προσωπικά τους είδη στη λαϊκή της Μαρτίου, αλλά και σύλληψη και βαρύ πρόστιμο σε καρκινοπαθή για τον ίδιο λόγο. Για να μην αναφερθούμε στην υπόθεση του καστανά, που αν μη τι άλλο συνιστά και αυτογελοιοποίηση της ίδιας της αστυνομίας, που κινητοποίησε 7 μοτοσυκλετιστές ΔΙΑΣ και δυο περιπολικά.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιου είδους οργανωμένη συμπεριφορά, σαμποτάζ, αυτονόμηση ή οτιδήποτε τέτοιο, γεγονός ωστόσο παραμένει ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν και ότι μπορεί να είναι συμβατά με παλαιότερες νοοτροπίες και συμπεριφορές, αλλά όχι με όσα πρεσβεύει η παρούσα κυβέρνηση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εκ των πραγμάτων την ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις τις διοίκησης και χρεώνεται πράγματα που την αδικούν. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνον επειδή θα αδικηθούν ένας, δύο, πέντε συμπολίτες μας, αλλά επειδή επιδιώκεται η δημιουργία ενός κλίματος «όλοι ίδιοι είναι», το οποίο μάλιστα δεν τροφοδοτείται μόνον από περιστατικά του είδους που αναφέρονται πιο πάνω. Θα ήταν κρίμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ γλίτωνε από τα λιοντάρια και τον τρώγαν οι κοριοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here