Τόσκας: Ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες

0
10

 

Ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες «βλέπει» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που γυρνάνε προς τα πίσω, αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι να πειστούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών να πάνε στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, σύμφωνα με το Mega.

«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση εκεί. Υπάρχει πολύς κόσμος. Εμείς έχουμε υποδομές σε ένα κορδόνι καταυλισμών γύρω στα 15-20 χιλιόμετρα παραπίσω. Μιλάω για Χέρσο, για Πολύκαστρο, για Διαβατά και φτιάχνουμε συνεχώς νοτίως της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά», είπε ο κ. Τόσκας, ενώ και σε άλλο σημείο ανέφερε: «Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο«.

Επισήμανε, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν οι πρόσφυγες, αναφέροντας ενδεικτικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι,υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα«.

Αναγνώρισε ότι «είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν» την αγωνία των προσφύγων, σημειώνοντας ότι από τον Γενάρη έχουν συλληφθεί 68 διακινητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here