Τόσκας: Θα είμαστε αμείλικτοι με την αστυνομική αυθαιρεσία

0
3

 

«Δεν θα ανεχτώ καταστάσεις καταστολής με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες», δήλωσε για την ΕΛ.ΑΣ. ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, λίγη ώρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη νέα κυβέρνηση, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, τόνισε πως θεωρεί πολύ σοβαρό πρόβλημα το προσφυγικό και, όπως άφησε να εννοηθεί, βλέπει θετικά τη χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων (από τις οποίες προέρχεται), σε υποστηρικτικό ρόλο και όχι με δράσεις που παραπέμπουν σε «στρατιωτικοποίηση του προβλήματος».

Κουρουμπλής: Σας καλώ μαζί να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο στην ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, που έγινε το μεσημέρι στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε έμφαση –και αυτός– στη δημοκρατική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός, Αντώνης Μακρυδημήτρης εξέφρασε πέντε σκέψεις «με νόημα», που παραπέμπουν στην λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

«Σας καλώ μαζί να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο κατά την οποία η Αστυνομία να εμπεδώσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τους οποίους πρέπει να νοιάζεται και να σέβεται. Οι αρχές μας είναι: Αξιοκρατία, αξιοσύνη, αξιολόγηση και διαφάνεια», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής, απευθυνόμενος στις ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ. του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΥΠ, καθώς και στους αξιωματικούς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Λίγο μετά την τελετή, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η τάξη και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιον υπηρετούμε. Κυρίαρχος είναι ο λαός. Θα είμαστε αμείλικτοι σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών και δεν υπάρχει περίπτωση κουκουλώματος με καθυστερήσεις ΕΔΕ κ.λ.π. Δεν θέλουμε καταστάσεις υπέρβασης του νόμου και των αξιών της κοινωνίας. Δεν θα ανεχτώ καταστολή με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες. Είναι κρίσιμο οι θεσμοί να μην επηρεάσουν αρνητικά τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη».

«Είμαι κατά των στρατιωτικών λύσεων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων»

Σε ερώτηση τι θα κάνει με τα ΜΑΤ και πώς θα αντιμετωπιστούν κινητοποιήσεις, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε: «Είμαι κατά των στρατιωτικών λύσεων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Το πώς χρησιμοποιούνται οι “σκληροί μηχανισμοί” όπως τα ΜΑΤ, έχει σχέση με την αντίληψη που έχεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ασφάλεια επιτυγχάνεται με ήπιες λύσεις σε συνεννόηση με την κοινωνία».

Τέλος, για τον ενδεχόμενο ρόλο των ενόπλων δυνάμεων στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Τόσκας είπε ότι γνωρίζει καλά το πρόβλημα, γιατί έχει επισκεφθεί πολλές φορές τα νησιά, αλλά τόνισε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί –και θα το συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here