Τουρκία: Άρχισε η δίκη των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν διασυνδέσεις Ερντογάν-τζιχαντιστών

 

Άρχισε στην Τουρκία η πολύκροτη δίκη των δύο δημοσιογράφων, του Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, και του Ερντέμ Γκιούλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, που κατηγορούνται για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι δύο δημοσιογράφοι δημοσίευσαν τον Ιανουάριο του 2014 ένα μεγάλο άρθρο, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και ένα βίντεο, για την κατάσχεση φορτηγών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), γεμάτων όπλα που προορίζονταν για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες. Το άρθρο αυτό προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, ο οποίος αρνείται ότι υποστηρίζει τα ριζοσπαστικά κινήματα που μάχονται εναντίον των αρχών της Δαμασκού.

Ο Ντουντάρ και ο Γκιούλ δικάζονται από το κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης με σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες τους έχουν ήδη κοστίσει τρεις μήνες προφυλάκισης. Και οι δύο άνδρες, που αφέθηκαν πρόσφατα ελεύθεροι με μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επικρίνεται από την κυβέρνηση, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Περίπου 200 υποστηρικτές, συνάδελφοι, εκλεγμένοι της αντιπολίτευσης ή απλοί πολίτες τους χειροκρότησαν κατά την άφιξή τους στο δικαστήριο, φωνάζοντας «δε θα φιμώσετε την ελευθερία του Τύπου».

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*