Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε αντιπάλους του Ερντογάν

0
3

 

Οι τουρκικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν την Παρασκευή εντάλματα σύλληψης ενάντια στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν– εχθρού του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– και ενάντια σε ακόμη 66 αξιωματούχους, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους που συνελήφθησαν στις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τουρκία, που στοχεύουν «το παράλληλο κράτος» το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του ότι μυστικά εγκαθιδρύει μέσα στην αστυνομία, στο δικαστικό σύστημα και σε πολιτικούς κύκλους. Όλοι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ιλχάν Ισμπιλέν παραιτήθηκε από το ΑΚP έπειτα από διεξαγωγή έρευνας διαφθοράς που άγγιζε τον στενό κύκλο του Ερντογάν το 2013. Η έρευνα ήταν η τελευταία σταγόνα που έφερε την ρήξη στις σχέσεις του τούρκου Προέδρου με τον Γκιουλέν.

Έκτοτε ο Ερντογάν έχει διατάξει εκκαθαρίσεις μέσα στους κύκλους της αστυνομίας και στο δικαστικό σύστημα για την εξάρθρωση ενός δικτύου, όπως υποστηρίζει, συνωμοτών και τρομοκρατών που δρουν στην χώρα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από τους 67 διωκόμενους, οι 44 βρίσκονταν στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και ο Γκιουλέν.

Δεν είναι το πρώτο ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται στην Τουρκία ενάντια στον Γκιουλέν και εκτιμάται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να προβούν στην έκδοση του στην Τουρκία από την πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου διαμένει και εργάζεται ο ιεροκήρυκας, μαζί με ακολούθους του, από τον Μάρτιο του 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here