Τουρκία: Συνελήφθησαν 1.300 μετανάστες με προορισμό την Ελλάδα

0
11

 

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Δευτέρα περίπου 1.300 μετανάστες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αρχές, σχεδίαζαν να ταξιδέψουν παράτυπα προς την Ελλάδα, φθάνοντας σε απόμερες ακτές του Αιγαίου και σε δάση. Οι συλλήψεις έγιναν μόλις μερικές ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι συνέλαβαν εκατοντάδες Σύρους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Αφγανούς, καθώς και τρεις διακινητές, κοντά στο Αϊβατζίκ (Πιονία), στην επαρχία Τσανάκαλε.
Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κέντρο επαναπατρισμού και κάποιοι εξ αυτών ενδέχεται να απελαθούν, είπε τούρκος αξιωματούχος.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής οι 28 ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν στην Τουρκία να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια για να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη αλλά να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών θεωρήσεων εισόδου στους τούρκους υπηκόους.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε λόγο για «ιστορική» ημέρα.

Περίπου 500.000 Σύροι, στην προσπάθεια τους να δραπετεύσουν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια στην χώρα τους, έχουν ταξιδέψει μέσω Τουρκίας και ελληνικών ακτών στην πορεία τους για την Ευρώπη. Περίπου 600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην αποκαλούμενη ανατολική διαδρομή της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερο από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και χιλιάδες πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here