Τουσκ: Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες είναι ηθικοί και οι πιστωτές ανήθικοι

0
13

 

Η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα «δεν είναι μόνο γύρω από την οικονομία, είναι επίσης πολιτική και ηθική», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της G7, που πραγματοποιείται στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ για τη Σύνοδο, ο Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι οι οφειλέτες έχουν κατά κανόνα «ηθική» συμπεριφορά και ότι οι πιστωτές είναι «ανήθικοι».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η μόνη πιθανή συζήτηση σχετικά με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα αφορά την ενίσχυσή τους.

«Πρόθεσή μου είναι σήμερα να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της G7 σχετικά με την πολιτική των κυρώσεων. Επομένως επιτρέψτε μου να αναφέρω ξεκάθαρα, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, ότι αν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, θα μπορούσε να είναι μόνο για την ενίσχυσή τους», τόνισε ο Τουσκ.

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο. Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, ουσιαστικά δηλαδή θα παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση γι’ αυτό.

Αν και ούτε το ζήτημα της Ελλάδας ούτε το ουκρανικό βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα των διήμερων συνομιλιών, οι συμμετέχοντες αναμένεται να τα συζητήσουν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here