Τουσκ: Η Ευρώπη έφτασε κοντά στο Grexit για 2,5 δισ. ευρώ

0
2

Το δραματικό παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μεταφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στις 07:00  το πρωί της 13ης Ιουλίου ήταν έτοιμος να πει δημόσια ότι «η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, γύρω στις ο7:00 το πρωί ένιωσα ότι ο κίνδυνος για το τέλος τους ήταν πολύ κοντά, όταν και η Μέρκελ και ο Τσίπρας ζήτησαν διακοπή. Εκείνη τη στιγμή τους χώριζαν μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος, οι συζητήσεις αφορούσαν πόσα εικονικά χρήματα θα έμπαιναν στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων για επενδύσεις και πόσα για αποπληρωμή του χρέους» εξηγεί, σημειώνοντας:

«Η θέση της κυρία Μέρκελ ήταν να διοχετευθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και του κ. Τσίπρα ήταν να πάνε 15 δισεκατομμύρια για επενδύσεις. Οπότε τούς χώριζαν 2,5 δισεκατομμύρια. Εκεί τους είπα πως αν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα, είμαι έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος και η ομάδα του ανέλυσαν την πρόταση σε διπλανό δωμάτιο και μετά ήρθε όλη η ομάδα με τον κ. Τσίπρα και τον έλληνα υπουργό και με κάποιους συμβούλους και είπαν ότι τη δέχονται με κάποιες μικρές αλλαγές, που δεν ήταν σημαντικές. Η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους μας».

‘Οπως αναφέρει, μετά από κάποιες αλλαγές χωρίς μεγάλη σημασία, που έκανε η ελληνική πλευρά, συνειδητοποίησαν ότι έχουν συμφωνία και έτσι το τελικό κείμενο γράφτηκε μέσα σε 10 λεπτά.

«Κανείς δεν βγήκε χαμένος και κανείς κερδισμένος» σημειώνει ο κ. Τουσκ, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία.

Υπεραμύνθηκε επίσης της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι παρά την εικόνα που έχει διαμορφωθεί,  δεν ήταν η πιο «σκληρή» χώρα.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν έτοιμη για συμβιβασμό και μερικά κράτη-μέλη φοβούνταν ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν θα περνούσε από τα Κοινοβούλιά τους. Όλα γίνονταν άτυπα, όταν έλαβα σήμα από πέντε κράτη-μέλη ότι ο κ. Ρούτε (πρωθυπουργός της Ολλανδίας) θα ήταν ο καλύτερος εκπρόσωπός τους. Εγώ μάλλον αφελώς πίστευα πως θα είχαμε συμφωνία τα μεσάνυχτα, καθώς ήξερα ότι η συμφωνία έπρεπε να γίνει με όλα τα μέλη και όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας. Ήθελα να αποφύγω την παγίδα, που θα ήταν άλλες χώρες να μη δεχτούν τη συμφωνία» δηλώνει.

Όσο για την πρόταση Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit, ο κ. Τουσκ αναφέρει:

«Το σκεπτικό του κ. Σόιμπλε, που δεν είναι μόνο δικό του, ενός πιθανού και ελεγχόμενου Grexit, είναι διανοητικά νόμιμο. Δεν είναι υπερβολικό, καθώς σίγουρα αυτό ήταν μια πιθανή εναλλακτική λύση σε αυτήν τη διαδικασία. Η διαίσθησή μου είναι ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει και στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως η Ευρώπη και η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα με μία έξοδο από το ευρώ. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι για την κυρία Μέρκελ αυτό ήταν ένα δυνατό διαπραγματευτικό εργαλείο, αλλά όχι ο πολιτικός της στόχος. Όλοι οι ηγέτες και η κυρία Μέρκελ είχαν σκοπό να αποφύγουν το Grexit και το επιχείρημα του κ. Σόιμπλε έδειξε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή η δραματική λύση ήταν ρεαλιστική και επιτεύξιμη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here