Τουσκ προς Αθήνα: Συμφωνία ή χρεοκοπία

0
11

Αυστηρό τελεσίγραφο προς την Αθήνα ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε συμφωνία ή χρεοκοπία απευθύνει με μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Παράλληλα, ο κ. Τουσκ ξεκαθαρίζει ότι παρά την πρωτοβουλία του για την σύγκληση της Συνόδου, σε αυτή δεν θα γίνει «το τελικό βήμα, ούτε τεχνικές διαπραγματεύσεις», κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, είναι «δουλειά των υπουργών Οικονομικών».

Αναλυτικά το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Η κατάσταση για την Ελλάδα γίνεται κρίσιμη. Το παρόν πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων δεν οδήγησαν στον αναγκαίο συμβιβασμό. Το χθεσινό Eurogroup δεν μας έβγαλε από το αδιέξοδο. Το παιχνίδι του «ποιος θα υποχωρήσει πρώτος» (game of chicken) πρέπει να τελειώσει και το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι των ευθυνών, επειδή αυτή η κατάσταση δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε παιχνίδια. Είναι πραγματικότητα, με πραγματικές πιθανές επιπτώσεις, πρώτα απ όλα για τον ελληνικό λαό.

Γι αυτό συγκάλεσα την Συνοδο Κορυφής την Δευτέρα το βράδυ. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να σιγουρευτούμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τις θέσεις των άλλων και τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μαγική λύση στο επίπεδο των ηγετών. Η Σύνοδος δεν θα είναι το τελικό βήμα. Δεν θα γίνουν τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό παραμένει δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας, κατ εμέ, καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι και πρέπει να είναι μια ελληνική απόφαση και μια ελληνική ευθύνη. Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε με σοφία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here