Τουρκία: Άκαρπες οι προσπάθειες Νταβούτογλου για σχηματισμό κυβέρνησης

0
12

Tην εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε λάβει τον Ιούλιο επέστρεψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παράδοση της εντολής έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο και την επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό ΜHP.

Ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να δώσει την εντολή στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP), αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Νωρίτερα, το CHP είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διακομματική υπηρεσιακή κυβέρνηση, εάν δεν συμμετείχε σε αυτή το φιλοκουρδικό HDP.

Από την πλευρά του, το HDP ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε διακομματική υπηρεσιακή κυβέρνηση, εάν χρειαστεί.

Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τις 23 Αυγούστου ο πρόεδρος θα πρέπει να αναθέσει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here