Τουρκία: Δήμαρχος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση ως μέλος του PKK

0
11

 

Ο δήμαρχος της πόλης Βαν της ανατολικής Τουρκίας, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στην κουρδική μειονότητα, καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη αφού δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο Μπεκίρ Καγιά, 38 ετών, δικηγόρος και συνδήμαρχος της πόλης από το 2009, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Βαν για «συνέργεια» με το PKK, αλλά και ότι «ανήκει σε μια τρομοκρατική οργάνωση», κατά την ορολογία των αρχών για τους αυτονομιστές, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί συνεργάτης του εκλεγμένου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος του κυριότερου πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία, του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Καγιά είχε ήδη φυλακιστεί για δέκα μήνες το 2012 και το 2013, έπειτα από μια προηγούμενη δίκη για τη δράση του PKK στην πόλη.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου σημειώθηκε ενώ η νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες ουσιαστικά σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και πάλι.

Έπειτα από δύο χρόνια και πλέον κατάπαυσης του πυρός, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν το καλοκαίρι του 2015, όταν η ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε το 2012 για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί από το 1984 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους κατέρρευσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι 3.100 μέλη της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015. Πάνω από 200 στρατιώτες και αστυνομικοί έχασαν επίσης τη ζωή τους, κατά τις τουρκικές αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here